Här växte Adolf Hitler upp. Nu ska huset bli polisstation och utbildningscenter.
Här växte Adolf Hitler upp. Nu ska huset bli polisstation och utbildningscenter. Bild: Kerstin Joensson

Hitlers föräldrahem blir utbildningsplats för polisen

1889 föddes Adolf Hitler i Braunau am inn. Sedan dess har den österrikiska staden gjort sitt bästa för att diktatorns föräldrahem inte ska bli en vallfärdsort för högerextremister. Nu ska poliser utbildas i mänskliga rättigheter där en av historiens värsta massmördare lekte som barn.

ANNONS
|

Det ser inte mycket ut för världen, det gula trevåningshuset i centrala Braunau am Inn, men här föddes Adolf Hitler, bara drygt 500 meter från gränsen till Tyskland där han 50 år senare skulle knuffa världen framför sig in i fördärvet.

Utanför huset står en minnessten som påminner om nazismens brott, men det har varit svårt att hindra moderna nazister från att turista i staden. Nu ska det gamla huset göras om till polisstation, rapporterar österrikiska tidningen Der Standard.

En expertkommission har yttrat sig kring vad man bör göra med det omstridda huset. Att riva det eller göra om det till ett minnesmärke kom inte på fråga, enligt kommissionen. Nu blir det alltså en polisstation, trots att en majoritet är emot det enligt en nyligen utförd opinionsundersökning, skriver tidningen.

ANNONS

Byggnadens omdaning ska bryta igenkänningsvärdet och göra den mindre attraktiv för turistande nynazister, säger historikern och kommissionsmedlemmen Oliver Rathkolb till tidningen. Utöver polisstationen ska huset rymma ett utbildningscenter för demokrati och politik, där poliser ska utbildas i människorättsfrågor.

Huset står tomt sedan 2011. Staten tog över byggnaden med tvång 2016, efter att man inte lyckats nå en överenskommelse om husets framtid med den långvariga ägaren. Ombyggnaden ska vara färdig 2025, och beräknas kosta 20 miljoner euro, strax över 226 miljoner svenska kronor.

LÄS MER:Spelade Hitler i högtalarna – två män fångades på film

LÄS MER:Göteborgstidningen som tog kampen mot judehatet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS