Historiskt oväder över östra Kanada: "Läskigt"

Kanadensiska meteorologer larmar om att ovädret Fiona som nu dragit in över landets sydöstra del kommer anta historiska proportioner.
Hela byggnader har svepts med i ovädret, och mer än en halv miljon hushåll är strömlösa efter att Fiona på lördagen fått landkänning.

ANNONS
|

Myndigheterna hade redan innan Fiona nådde land utfärdat orkanvarningar för Nova Scotia, Prince Edward Island och Newfoundland. Meteorologer i USA bedömer att Fiona kommer att hinna utvecklas till en "stor och kraftfull post-tropisk cyklon med vindar av orkanstyrka".

– Detta kommer definitivt att bli en av de kraftfullare, om inte den mest kraftfulla, tropiska cyklonen som har drabbat vår del av landet, sade Ian Hubbard vid det kanadensiska orkancentret i Nova Scotia.

Flera hus totalförstörda

När Fiona väl drog in över den kanadensiska östkusten under lördagen var det med full kraft. Vägar har stängts av, över 500 000 hushåll står utan ström och hela byggnader har svepts med i jordskred.

ANNONS

– Jag överlevde orkanen Juan och det var som en mulen dag jämfört med detta monster, säger René Roy, chefredaktör för en lokaltidning i Port aux Basques, till CNN. Enligt honom har åtminstone åtta hus helt försvunnit, antingen av stormvindar eller av jordskred. Båtar som förts upp på havet flyter nu omkring inne bland bebyggelsen.

– Vad som händer här är surrealistiskt, säger Roy.

Undantagstillstånd har nu utlysts i Port aux Basques. Här är man van vid vindar på närmare 40 sekundmeter, som ovädret förde med sig, men de vågor som Fiona orsakade har inte skådats i mannaminne, enligt David Havey, pastor vid Frälsningsarmén i staden.

– Från vad vi sett och hört rör det sig om vågor på tolv–femton meter. Jag har pratat med många som bott här i hela sitt liv, som är i 70–80-årsåldern, som aldrig sett något liknande, säger han till TT.

Soldater sätts in vid Kanadaoväder

Amanda McDougall, borgmästare i Cape Breton-området, sade att det började bli "väldigt läskigt". Kanada har historiskt varit relativt förskonat från oväder av detta slag, då de vanligtvis tappar sin kraft när de drar in över kyligare havsvatten.

Premiärminister Justin Trudeau meddelar att han beviljat provinsen Nova Scotias begäran om federalt stöd till följd av ovädret Fiona, som dragit in över delar av landet.

ANNONS

Soldater kommer att sättas in för att hjälpa till med arbetet, skriver han på Twitter.

Ovädret, som tidigare var en orkan, orsakade tidigare problem i bland annat Puerto Rico för en vecka sedan. Där är hälften av territoriets elkunder fortfarande utan ström efter Fionas framfart.

Mer på väg

Fiona har hittills orsakat fem dödsfall under sin framfart: två i Puerto Rico, två i Dominikanska republiken och ett på den franska ön Guadeloupe.

Och faran ser inte nödvändigtvis ut att vara över nere i syd. Ett nytt oväder, en tropisk storm som amerikanska myndigheter har döpt till Ian, tar form i Karibien. Det spås nå Kuba på tisdag och sedan amerikanska Florida på onsdag.

Fiona svepte fram över Atlanten utanför USA, här på en satellitbild som togs natten till fredag. Nu har ovädret fortsatt norrut mot Kanada.
Fiona svepte fram över Atlanten utanför USA, här på en satellitbild som togs natten till fredag. Nu har ovädret fortsatt norrut mot Kanada. Bild: Den amerikanska myndigheten NOAA via AP/TT
ANNONS