Honduras oppositionskandidat Salvador Nasralla anklagar den sittande presidenten Juan Orlando Hernández för valfusk, innan valresultatet har presenterats.
Honduras oppositionskandidat Salvador Nasralla anklagar den sittande presidenten Juan Orlando Hernández för valfusk, innan valresultatet har presenterats.

Hernández anklagas för valfusk

Honduras oppositionskandidat Salvador Nasralla, som ser ut att gå mot segern i presidentvalet, anklagar den sittande presidenten Juan Orlando Hernández för valfusk.

ANNONS
|

Vänsterpolitikern och tv-stjärnan Nasralla säger att Hernández konspirerar med armén och valmyndigheten för att presentera ett falskt valresultat.

- Han kontrollerar medierna. Han kommer att få de resultat han vill ha godkänt och förändra folkets vilja, säger han.

Valet i det fattiga och brottsdrabbade centralamerikanska landet har blivit en utdragen jämn kamp mellan Nasralla, 64, och Hernández, 49. Den sistnämnde försöker bli omvald för ytterligare fyra år vid makten, trots att en president bara får sitta en mandatperiod enligt landets grundlag.

ANNONS

Båda kandidaterna har utropat sig som segrare, men valresultatet är ännu mycket oklart.

"Försöker skapa kaos"

Tidigt i måndags när 57 procent av rösterna räknats ledde Nasralla med fem procentenheter. Valmyndigheten bröt då en direktsändning av rösträkningen och meddelade att resterande valsedlar skulle tas till huvudstaden Tegucigalpa för att räknas.

På tisdagen lade valmyndigheten ut ett valresultat på sin sajt när 61 procent av rösterna räknats. Siffrorna visar att Nasralla ligger på 44,4 procent och Hernández på 40,5 procent. Det är en minskad ledning för Nasralla med omkring en procentenhet.

- Han vet att om han inte är president så kommer han att utlämnas och anklagas för korruption, säger Nasralla.

- Han försöker att skapa kaos så att han kan utlysa undantagstillstånd och ta kontroll med hjälp av sina anhängare och armén, fortsätter han.

Uppmanar till tålamod

Hernández å sin sida ber landets invånare att ha tålamod. Det officiella valresultatet kommer att presenteras på torsdag, enligt myndigheterna.

ANNONS

Under Hernández första offentliga framträdande sedan han utropade sig som segrare i söndags sade han att hans anhängare gör rätt som går ut på gatorna och firar hans seger. Han hävdade ännu en gång att han blivit omvald, och att hans parti fått en majoritet av platserna i kongressen.

- Resultatet är mycket tydligt, sade han, men tillade att folket måste vänta till alla röster räknats.

TT-AFP

Fakta: Honduras

Centralamerikanska Honduras, med drygt åtta miljoner invånare, är ett av de fattigaste länderna i Latinamerika och kontinentens mest ojämlika. Över 60 procent av befolkningen lever i fattigdom enligt Världsbankens mått.

Grundläggande sjukvård finns endast tillgänglig för omkring en tredjedel av befolkningen och sjukförsäkringssystemet omfattar bara runt en femtedel av de anställda.

Landet har länge präglats av omfattande brottslighet, våld och problem med straffrihet och korruption. Hög arbetslöshet och bristande utbildnings- och socialpolitik har bidragit till en stor rekryteringsbas för de många ungdomsgängen, som bland annat göds av regionens narkotikahandel.

Fjolårets mord på miljö- och människorättsaktivisten Berta Cáceres har även satt ljuset på de omfattande människorättsövergreppen, och rest frågor om myndigheternas vilja att ta itu med dessa.

Källa: Landguiden

ANNONS