Planerna på att göra om det tidigare hotellet Park Savoy till ett boende för hemlösa har fått grönt ljus av delstaten New Yorks högsta domstol. Arkivbild.
Planerna på att göra om det tidigare hotellet Park Savoy till ett boende för hemlösa har fått grönt ljus av delstaten New Yorks högsta domstol. Arkivbild. Bild: Bebeto Matthews/AP/TT

Hemlösa får snart bo granne med lyxhus

I den södra änden av Central Park sträcker sig några av världens lyxigaste bostadshus mot himlen. Och efter en lång juridisk kamp står det klart att skyskraporna i den så kallade Billionaires Row i i New York snart kan få ett boende för hemlösa som granne.

ANNONS

2018 offentliggjorde borgmästare Bill de Blasio planerna på att förvandla det tidigare hotellet Park Savoy till ett boende med plats för 150 män i behov av tak över huvudet.

Men en grupp boende i området, som bland annat har oroat sig för att värdet på deras bostäder ska sjunka, har lyckats förhala planerna. De har gått till domstol med motiveringen att det vore en säkerhetsrisk att använda byggnaden, som byggdes 1910, som ett boende.

Grönt ljus

De lokala kritikerna hävdade att byggnadens struktur är bristfällig och inte lever upp till modern byggnadsstandard. Stämningen har passerat flera juridiska instanser, men nu har delstaten New Yorks appellationsdomstol slutgiltigt underkänt den – vilket innebär att planerna kan fortskrida som det var tänkt.

ANNONS

– Vi ser fram emot att öppna dörrarna till den här platsen så snart som möjligt, säger Isaac McGinn, talesperson för socialtjänsten, till nyhetsbyrån AFP.

Hemlöshet är ett utbrett problem i New York, där hyrorna är skyhöga och tiotusentals människor saknar tak över huvudet. Varje natt sover tusentals personer på gatan medan andra söker skydd på särskilda boenden.

Pandemin har inneburit ytterligare svårigheter för en redan utsatt grupp – vilket gör att många ser klartecknet för de150 nya sängplatserna som en välkommen nyhet.

"Kommer att sälja"

Men alla är inte lika glada i området, som hyser några av världens absolut dyraste bostäder. I närheten av Park Savoy ligger bland annat bostadsskyskrapan One57, där datortillverkaren Dells grundare Michael Dell 2014 skapade rubriker när han köpte en takvåning för över 100 miljoner dollar.

– Jag tror att människor kommer att sälja och flytta härifrån, säger Erjon Pellumba, som bott i området i 20 år, till New York Post.

– Vi hör vad som händer på andra platser, om saker som slagsmål och droganvändning. Vi vill inte ha det här.

Bostadsskyskrapan One57 ligger bakom det gamla hotellet Park Savoy på Manhattan.
Bostadsskyskrapan One57 ligger bakom det gamla hotellet Park Savoy på Manhattan. Bild: Bebeto Matthews/AP/TT

Fakta: Det här är Billionaires Row

Det så kallade Billionaires Row är en samling mycket lyxiga bostadsskyskrapor som ligger längs med den södra änden av Central Park på Manhattan i staden New York i USA.

Här finns några av de dyraste bostäderna i världen. 2019 skapade den amerikanske hedgefondmiljardären Kenneth Griffin rubriker när han köpte en takvåning för 238 miljoner dollar (över 2 miljarder kronor) i en av skyskraporna. Det beskrevs då som den största summa som hade betalats för ett hem i USA.

Men Billionaires Row finns inte bara i New York, utan det är ett vanligt smeknamn för gator eller områden där många av världens rikaste människor bor.

ANNONS