Hela Italien nu en röd zon

Alla allmänna sammankomster förbjuds i hela Italien från och med tisdag morgon. Det efter att närmare 100 personer avlidit i sviterna av coronaviruset under det senaste dygnet. – Vi kommer inte längre ha röda zoner, hela Italien lyder nu under samma villkor, säger premiärminister Giuseppe Conte enligt nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS
|

Sedan i helgen har den norditalienska regionen Lombardiet och flera storstäder satts i karantän på grund av coronaviruset. Karantänen innebär mycket kraftiga begränsningar för resor in, ut och inom de berörda områdena.

Under måndagskvällen meddelade premiärminister Giuseppe Conte att restriktionerna utökas rejält – alla allmänna sammankomster förbjuds i hela Italien. Det efter att ytterligare 97 virusdödsfall konstaterats under det senaste dygnet.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte.
Italiens premiärminister Giuseppe Conte. Bild: Andrew Medichini

– Vi kommer inte längre ha röda zoner, hela Italien lyder nu under samma villkor, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Italien är med drygt 9 170 konstaterade fall av smittan det näst värst drabbade landet i världen sett till antalet smittade och döda. På måndagen hade 463 personer konstaterats avlidna i virussjukdomen covid-19. Drygt 720 personer av dem som smittats sedan utbrottet har konstaterats vara smittfria.

ANNONS

LÄS MER:All sport stoppas i Italien

Polis och militär kontrollerar tågresenärer i Milano. Under tisdagen utökas de stränga reserestriktionerna från norra Italien till hela landet. Drygt 60 miljoner invånare berörs.
Polis och militär kontrollerar tågresenärer i Milano. Under tisdagen utökas de stränga reserestriktionerna från norra Italien till hela landet. Drygt 60 miljoner invånare berörs. Bild: Antonio Calanni

Bröllop och begravningar förbjuds

Begränsningarna börjar gälla från och med tisdag morgon och sträcker sig fram till 3 april för samtliga av landets drygt 60 miljoner invånare. Det innebär bland annat att alla typer fester och sammankomster, inklusive bröllop och begravningar, förbjuds. Alla skolor och universitet kommer att hållas stängda. Öppettiderna för barer och restauranger begränsas till senast 18.00.

Den som måste resa mellan olika områden är skyldig att redovisa en motivering och lämna in en särskild deklaration som kan laddas ned från Inrikesministeriets hemsida.

Enligt den italienska tidningen Corriere Della Sera har premiärministern sagt att det inte finns någon tid att spilla för att motverka virusets framfart.

– Alla måste ge upp något för att skydda medborgarnas hälsa. I dag är ansvarets ögonblick. Vi kan inte lämna vår vakt. Det rätta beslutet i dag är att stanna hemma. Vår framtid är i våra händer.

Tidigare under måndagskvällen meddelades även att Italiens olympiska kommitté stoppar all sport i landet – inklusive fotbollsmatcher i Serie A.

– Det är ett smärtsamt, men nödvändigt beslut eftersom det inte hade varit rätt att fortsätta, säger olympiska kommitténs president Flavio Roda enligt AP.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS