Arkivbild. Finland har i dag meddelat att man kommer att stänga hela gränsen mot Ryssland.
Arkivbild. Finland har i dag meddelat att man kommer att stänga hela gränsen mot Ryssland. Bild: Jussi Nukari

Hela Finlands gräns mot Ryssland kommer att stängas

Finlands regering kommer att stänga hela östgränsen mot Ryssland, förutom för godstrafik, uppger två källor till Helsingin Sanomat. Nu har Finlands statsminister bekräftat uppgifterna.

ANNONS
|

Den sista öppna gränspassagen mellan Finland och Ryssland stängs vid midnatt på torsdag. Det meddelar Finlands statsminister Petteri Orpo (Samlingspartiet).

Beskedet kommer efter att flera hundra asylsökande under de senaste veckorna har kommit till gränsövergångarna mellan Ryssland och Finland – vilket av finska myndigheter har benämnts som ett organiserat aktivitet och ett försök till en hybridattack. Många av de asylsökande har anlänt på cykel, då man inte får korsa gränsen till fots.

– Ryssland har orsakat den här situationen och kan också avsluta den, sa Orpo under en presskonferens på tisdagen.

Så länge är gränserna stängda

Gränspassagen Raja-Jooseppi kommer att hålla stängt fram tills den 13 december, alltså under två veckors tid. Enligt Petteri Orpo har det även på juridiskt håll bedömts som ett proportionerligt beslut.

ANNONS

De resterande gränsövergångarna kommer att hålla stängt fram till 18 februari 2024.

Enligt Finlands inrikesminister Mari Rantanen är en fullständig stängning av östgränsen ”nödvändig för den nationella säkerheten”, rapporterar Yle.

Redan förra veckan planerade Finland att stänga hela den östra gränsen, men fick avslag på sina planer av juridiska skäl.

Helsingin Sanomat uppgav redan innan presskonferensen att de fått höra från två den sista gränsövergången vid Raja-Jooseppi också skulle stängas.

Asylsökningar kommer endast att vara möjliga vid flygplatser och vid gränsövergångar som sker till havs.

LÄS MER:Finskt företag säljer reservdelar till Ryssland – trots sanktioner

LÄS MER:Kristersson: Sverige stödjer finsk gränsstängning

LÄS MER:Finlands Orpo till Ryssland: Sluta nu

ANNONS