Polis i S:t Petersburg bär bort en man som lagt blommor vid ett monument för att hedra Aleksej Navalnyj. Bild från i fredags.
Polis i S:t Petersburg bär bort en man som lagt blommor vid ett monument för att hedra Aleksej Navalnyj. Bild från i fredags. Bild: AP/TT

Hedrade Navalnyj – över 150 döms till fängelse

Minst ett hundratal personer som gripits efter att ha hedrat den döde oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har dömts till kortare fängelsestraff av ryska domstolar.

ANNONS
|

Bara i S:t Petersburg har 154 personer dömts till upp till 14 dagars fängelse för att ha brutit mot landets hårda lagar mot protester utan tillstånd.

Människorättsgrupper och oberoende medier har rapporterat om ett antal liknande fall i andra städer runt om i landet.

I lördags rapporterades att över 350 personer gripits i över 30 ryska städer efter att ha hedrat Navalnyj. Flera av gripanden har skett i samband med att människor i olika städer lagt ut blommor vid monument över offer för Sovjettidens förtryck.

Beskedet att oppositionspolitikern och Kremlkritikern Aleksej Navalnyj avlidit kom i fredags. Vid sin död var 47-åringen fängslad i en straffkoloni i norra Ryssland.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS