Hård strid om övergreppslagen "chat control"

Övergrepp står mot övervakning i EU-striden om barnskydd på nätet.
Låst läge om det omstridda förslaget tvingar fram en nödförlängning av nuvarande system.

ANNONS

Den infekterade striden har pågått ända sedan EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson våren 2022 presenterade sitt förslag för att bekämpa barnövergreppsmaterial på nätet (förkortat CSAM på engelska: child sex abuse material).

Motståndarna kallar förslaget för "chat control" och har utnämnt Johansson till "storasyster", efter den totalövervakande diktatorn Storebror i George Orwells klassiska roman "1984".

Även EU-parlamentet anser att åtgärderna i förslaget är för långtgående när det gäller kontroll av privat kommunikation.

För uddlöst?

Vissa medlemsländer håller med, men inte alla.

För tillfället är det tveksamt om justitieministrarna över huvud taget kan komma överens om sin syn på saken.

– Det är ju väl känt att det finns väldigt olika uppfattningar bland medlemsstaterna i den här frågan. Just nu verkar läget vara relativt låst i diskussionerna, konstaterar justitieminister Gunnar Strömmer (M) på väg in till tisdagens EU-möte i Bryssel.

ANNONS

EU-parlamentet vill ha hårdare krav på vad som får gås igenom i jakten på övergreppsmaterial och hur det sker. Strömmer är dock skeptisk mot att göra för många undantag.

– De (parlamentet) kommer naturligtvis in i det här från ett rättssäkerhetsperspektiv, men om man gör den avgränsningen så riskerar det här verktyget att bli relativt uddlöst, säger ministern.

"Vi har ett ansvar"

Oenigheten gör att EU-kommissionen i förra veckan tvingades föreslå att man tills vidare förlänger nuvarande frivilliga granskningsregler i ytterligare två år. Detta för att ge mer tid åt parlament och medlemsstater att komma överens.

Ylva Johansson manar ändå fortsatt på för att få igenom förslaget och menar att det handlar om att få internetföretagen att ta ansvar för vad deras tjänster används till.

– Hade det varit bomber på gatan så hade alla förstått att vi måste göra en avvägning mellan säkerheten och integriteten. Men den här femåriga flickan som penetreras av sin morfar varje vecka: det är ett tyst brott, hon kanske inte talar någonsin. Vi har ett ansvar att också skydda henne, säger Johansson på väg in på mötet i Bryssel.

Fakta: För och emot om CSAM

CSAM är en förkortning för material som innehåller sexuella övergrepp på barn.

För att bekämpa sexuella övergrepp på nätet föreslog EU-kommissionen i maj 2022 ny lagstiftning som gör det obligatoriskt för förmedlare av nättjänster att göra riskbedömningar för att utröna risken att de utnyttjas av förövare. Nationella myndigheter kan sedan ge order om granskning av nättjänsterna och ge order om borttagande.

Förslaget har lett till en intensiv och hätsk debatt.

"På grund av sin aldrig tidigare skådade radikala attack mot digital integritet och säker kryptering är storasyster Johansson direkt ansvarig för det fullständiga misslyckandet i att uppnå bättre skydd mot övergrepp för våra barn", rasar exempelvis EU-parlamentsledamoten Patrick Breyer från Piratpartiet i Tyskland i ett uttalande.

Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer (M) ger dock Johansson stöd.

"Kommissionären har drivit frågan framåt på ett väldigt målmedvetet och engagerat sätt och adresserat ett samhällsproblem som är stort och som får väldigt allvarliga konsekvenser för inte minst barn och unga som blir utsatta för fruktansvärda övergrepp", säger Strömmer.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS