Rysslands president Vladimir Putin besökte en nybyggd fregatt i ett varv i Severodvinsk i december, tillsammans med marinens då högste befälhavare Nikolaj Jevmenov.
Rysslands president Vladimir Putin besökte en nybyggd fregatt i ett varv i Severodvinsk i december, tillsammans med marinens då högste befälhavare Nikolaj Jevmenov. Bild: Michail Klimentjev/Sputnik (pool)/AP/TT

Här sänker Ukraina ryska fartyg – ett efter ett

Ukraina har genomfört en lyckad motoffensiv – till havs, utan en riktig flotta.
Rysslands invasionsflotta sänks, fartyg för fartyg, och alla förstärkningar stoppas av en annan stormakt i området.

ANNONS
|

Något susar längs med en svallande vattenyta, mot ett väldigt fartyg som lyser upp i mörkret. Fartygets besättningsmedlemmar avfyrar i panik sina gevär mot de svängande krusningarna på vattenytan. Det hjälper inte.

Farkost efter farkost slår in i det stora fartygets skrov och orsakar stora explosioner, enligt flera filmklipp från tillfället då det drygt 100 meter långa landstigningsfartyget Tsezar Kunikov anfölls och sänktes för några veckor sedan.

Ukrainas stora motoffensiv på land misslyckades, men till sjöss har man lyckats bryta en rysk blockad och ta initiativet.

Sänkte eget flaggskepp

Ukraina har knappt en flotta. Den hade decimerats rejält redan vid annekteringen av Krimhalvön 2014, då Ryssland tog många ukrainska fartyg som låg där.

ANNONS

När den storskaliga invasionen inleddes för nästan två år sedan tog Ukraina snabbt det säkra före det osäkra. Den lilla flottans flaggskepp Hetman Sahajdatjnyj sänktes avsiktligen där det låg vid kaj i kuststaden Mykolajiv – för att säkerställa att inte det också skulle hamna i ryska händer.

Ryssland såg då ut att ohotat kunna upprätta en sjöblockad längs med Ukrainas kust, men mötte oanat motstånd.

På två års tid har den ukrainska militären satt ungefär en tredjedel av den ryska Svartahavsflottan ur spel med andra verktyg: robotar och stim av fjärrstyrda så kallade ytdrönare.

Har stängt havet

Ryssland kan inte skicka några förstärkningar. Turkiet, som balanserar sina intressen vid sidan av kriget, har stängt det enda inloppet för inpasserande örlogsfartyg. Turkiet och Ukraina har ett delat intresse av att hålla Ryssland kort i det viktiga havet.

Ukrainas spannmålsexport har kunnat återupptas. Ryssland har tvingats dra tillbaka merparten av sin flotta från Krim till rysk hamn. Det gör det dels svårt att understödja ryska styrkor på ukrainsk mark och dels lämnar det den annekterade halvön mer sårbar för ukrainska anfall.

I början av mars sänktes ännu ett stort ryskt fartyg, patrullbåten Sergej Kotov, i Kertjsundet intill Krim.

Återkommande kritik

Regimlojala ryska krigskommentatorer rasade då mot en militärledning som aldrig syntes lära sig av sina misstag. Alla krigsfartyg behöver uppenbarligen flyttas till säkerhet för att inte bli sänkta av drönare, skrev en, och tillade:

ANNONS

"I bästa fall hade det här, som vanligt, gjorts redan i går."

Tidigare denna vecka fick den ryska marinens högsta befälhavare, amiral Nikolaj Jevmenov, sparken.

Det årliga firandet av Flottans dag i S:t Petersburg i juli förra året. Den ryska flottan består av fem grenar, där Svartahavsflottan är en. Övriga fyra örlogsflottor får inte ge sig in i Svarta havet och kommer således inte nära Ukraina.
Det årliga firandet av Flottans dag i S:t Petersburg i juli förra året. Den ryska flottan består av fem grenar, där Svartahavsflottan är en. Övriga fyra örlogsflottor får inte ge sig in i Svarta havet och kommer således inte nära Ukraina. Bild: Dmitrij Lovetskij/AP/TT
En ukrainsk soldat passerar en stor illustration som ska visa sänkta ryska örlogsfartyg och en Vladimir Putin i sjönöd, i Kiev den 15 mars i år.
En ukrainsk soldat passerar en stor illustration som ska visa sänkta ryska örlogsfartyg och en Vladimir Putin i sjönöd, i Kiev den 15 mars i år. Bild: Vadim Ghirda/AP/TT
Grafiken visar den ukrainska ytdrönaren Magura V5 samt några ryska fartyg som sänkts eller skadats i attacker med ytdrönare och robotar i kriget.
Grafiken visar den ukrainska ytdrönaren Magura V5 samt några ryska fartyg som sänkts eller skadats i attacker med ytdrönare och robotar i kriget. Bild: Anders Humlebo/TT

Fakta: Kan stänga sunden

Turkiet har den militära kontrollen över en av historiens viktigaste genomfarter till sjöss: den genom Dardanellerna, Marmarasjön och Bosporen – inloppet till Svarta havet från Medelhavet.

Enligt Montreux-konventionen från 1936 har alla handelsfartyg rätt att segla genom sunden obehindrat. För örlogsfartyg gäller begränsningar och särskilt för stater som är i krig.

Tre dagar efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina meddelade Turkiet att det skulle betrakta det som ett krig. För Rysslands del innebär det att inga militära fartyg får resa in i Svarta havet, så länge de inte sedan tidigare har formell hemmahamn där. I ryska marinen är det bara Svartahavsflottan som har det, i Sevastopol på Krim.

Turkiet har avrått stater som inte har kust vid Svarta havet från att segla dit under kriget, även om rådet inte kan tillämpas som en regel enligt konventionen.

Källa: Montreux-konventionen, FOI.

Fakta: Klassisk taktik

Obemannade och fjärrstyrda havsdrönare har funnits sedan andra världskriget. I tusentals år har brinnande fartyg använts för att attackera fiendeflottor.

Kriget i Svarta havet har drivit på utvecklingen och breddat användningsområdena för maritima drönare.

Ukrainas drönare är utrustade med kamera och gps, och fullastade med sprängmedel.

De är relativt små och låga, vilket gör dem svåra att upptäcka och förstöra. De används ofta i grupp och anfaller om natten, vilket ytterligare försvårar för de ryska fartygen.

En av varianterna som Ukraina har visat upp är Magura V5 som enligt landet är 5,5 meter lång, väger upp till ett ton, har en räckvidd på 800 kilometer, 60 timmars batteritid och kan bära 200 kilo sprängmedel.

Den större Sea Baby ska enligt ukrainska säkerhetstjänsten kunna färdas i 90 kilometer i timmen, nå 1 000 kilometer och bära en dödlig last på 850 kilo.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS