Enligt polisen i Manchester är det här de sista bilderna på Salman Abedi, mannen som misstänks ligga bakom självmordsdådet vid Manchester Arena. Foto: TT
Enligt polisen i Manchester är det här de sista bilderna på Salman Abedi, mannen som misstänks ligga bakom självmordsdådet vid Manchester Arena. Foto: TT

Här är sista bilderna på Manchester-terroristen

22-åringen Salman Abedi misstänks ha utfört självmordsdådet vid Manchester Arena i Storbritannien i måndags. Ett dåd som dödade 22 människor och skadade hundratals. Det var i samband med att en konsert med artisten Ariana Grande avslutades som Abedi utlöste bomben. Nu publicerar brittisk polis nya bilder på den misstänkte gärningsmannen.

ANNONS
|

Polisen i Manchester har släppt övervakningsbilder som påstås vara från kvällen då Salman Abediutförde ett självmordsdåd vid Manchester Arena, rapporterar BBC. Ett dåd som dödade 22 människor, bland dem många unga, och skadade hundratals.

På övervakningsbilderna, som Greater Manchester Police har släppt, syns 22-åriga Abedi iförd en svart jacka och med en nerdragen keps. Enligt polisen var en av de sista platserna han vistades på en lägenhet i centrala Manchester varifrån han begav till arenan på kvällen den 22 maj. Där, efter en konsert med den amerikanska stjärnan Ariana Grande, lät han bomben brisera.

"Lägenheten är i högsta grad relevant som ett ställe där vi tror att den sista monteringen av bombanordningen kan ha skett", skriver polisen.

ANNONS

I samband med bildpubliceringen av Abedi vädjar polisen även till allmänheten om information om vad Abedi gjorde dagarna före dådet.

Många har gripits

Sedan terrorattacken i måndags har tretton personer gripits misstänkta för inblandning i dådet. Bland de tretton finns tre av Abedis familjemedlemmar, hans pappa samt två bröder. Pappan och den ena brodern greps i Libyens huvudstad Tripoli.

Enligt The Telegraphplanerade brodern ytterligare ett terrordåd som skulle utföras i Storbritannien, och misstänks för samröre med terrorgruppen Islamiska staten. Den yngre brodern ska ha varit under bevakning i Libyen.

–Vi har bevis för att han och hans bror har kopplingar till Daesh (IS). Vi har följt honom i över en och en halv månad, säger Ahmad bin Salim, talesperson för den libyska antiterrorstyrkan Rada.

–Han var i kontakt med sin bror och kände till attacken.

Förhöjd terrornivå

Efter dådet i måndags höjdes terrorhotnivån i Storbritannien till max och tusentals soldater placerades ut runt om i landet. Under lördagen sänktes dock nivån från högst till näst högst. Enligt premiärministern Theresa May är det gediget polisarbete som är anledningen till sänkningen.

– Allmänheten bör vara medveten om vad det här innebär. En terrorhotnivå som är "allvarlig" innebär att en attack är högst trolig. Landet bör vara vaksamt, säger Theresa May.

ANNONS

Eftersom Storbritannien har allmän helgdag, med stora sportevenemang ihelgen, kommer de beväpnade soldaterna att vara kvar på gatorna fram till midnatt natten mot måndag, för att sedan gradvis dras tillbaka.

– Det är signifikanta åtgärder som polisen genomfört de senaste 24 timmarna. Och det är i ljuset av det som det självständiga JTAC, det gemensamma terroranalyscentret, har fattat beslutet att sänka nivån från kritisk till allvarlig, säger May till Sky News.

ANNONS