En last med Pfizer-BioNTechs vaccin mot covid-19 lastas av vid Dubai International airprort.
En last med Pfizer-BioNTechs vaccin mot covid-19 lastas av vid Dubai International airprort. Bild: Kamran Jebreili

Här är landet som satsar på vaccinturism

Förenade arabemiraten satsar stort på att bli störst och bäst på så kallad vaccinturism. Bland annat lägger svenskar nu hundratusentals kronor på att resa till landet för att kunna få vaccin redan i dag, rapporterar ETC.
– Jag har skyddat min familj från corona. Jag skulle ha betalat tio gånger mer om det krävdes, säger en företagare till tidningen.

ANNONS
|

Förenade arabemiraten tar en allt större roll vad gäller vaccinracet. I landet finns möjligheten för finanstoppar, kändisar och kungligheter bli vaccinerade mot covid-19. Detta har inneburit framförallt att allt fler européer gör så kallade vaccinresor för att runda vaccinkön i respektive land.

SvD skriver att landet erbjuder doser av Pfizer, Astra Zeneca och även kinesiska Sinopharm och i brittiska medier framkommer det i flera rapporter om att den exklusiva medlemsklubben Knightsbridge Circle i London börjat med vaccinturism till Mellanöstern.

För en summa motsvarande en halv miljoner kronor flygs de ner till Dubai för att få vaccinet mot covid-19. Det rör sig om ett storslaget lyxpaket där det även ingår privatchaufför, boende i lyxvillor och soliga dagar på stranden mellan dos 1 och 2.

ANNONS

LÄS MER:Vårddirektörens oro: Tredje coronavågen kan bli den högsta hittills

Svenskar vaccinturistar

Tidningen ETC rapporterar om en svensk företagare som lyckades runda vaccinkön i Sverige genom en liknande lösning.

För 300 000 kronor lyckades mannen vaccinera hela sin familj, två föräldrar och två barn, med Pfizers vaccin långt innan de annars hade kunnat få vaccinet i Sverige.

– Varför ska vi vänta när vi har möjligheter att finansiera det? Det blir bara moralism. På det här sättet slipper Sverige tänka på oss. Alla tjänar på det. Personligen värdesätter jag tryggheten i att vara vaccinerad, att vi nu kan leva och resa utan oro för att smittas. Det gäller även mina barn, som svenska myndigheter inte skulle ha vaccinerat överhuvudtaget, säger mannen till ETC.

– Jag har skyddat min familj från corona. Jag skulle ha betalat tio gånger mer om det krävdes.

LÄS MER:Vaccin i Ghana – ny fas i global pandemikamp

Flygbolaget storsatsar

Samtidigt rapporterar nyhetsbyrån AP att vaccinet bland annat blir ett sätt för flygbolaget Emirates att stärka sin ekonomi efter ett år som i princip inneburit att reseunderlaget utplånats.

Emirates har nämligen tagit en stor roll till att levererar vaccinet till olika länder i olika av världen, i princip utslaget över samtliga kontinenter.

– Jag tror vi har en strategiskt viktig nyckelplacering, säger Julian Sotch, utvecklingschef för Emirates förvaringsanläggning, till AP.

ANNONS

LÄS MER:Äldre på Hisingen och i Borås har fått Astra Zenecas vaccin

ANNONS