Arkivbild. Vapenförbudszoner finns på olika platser i Tyskland, här i Leipzig. Nu införs det även i Frankfurt am Main.
Arkivbild. Vapenförbudszoner finns på olika platser i Tyskland, här i Leipzig. Nu införs det även i Frankfurt am Main. Bild: Caisare, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Här är det förbjudet att bära kniv – efter 20.00

Efter klockan 20.00 är det sedan i onsdags förbjudet att bära kniv och andra vapen om kvällarna i stadsdelen Bahnhofsviertel i Frankfurt am Main i västra Tyskland. Brott mot lagen ger böter på 500 euro, motsvarande knappt 6 000 kronor.

ANNONS

Skälet till beslutet om en vapenfri zon i Bahnhofsviertel är en tredubbling av antalet knivbrott i stadsdelen i närheten av Frankfurt am Mains centralstation sedan 2019, skriver Hessenschau.

Genom den nya vapenlagen hoppas myndigheterna minska antalet knivbrott – och samtidigt och öka tryggheten för invånarna i området.

Det är mellan klockan 20.00 och 05.00 som området ska vara vapenfritt. Valet av tidsmässig start- och slutpunkt ska kopplas till vissa yrkesgruppers behov av att hantera verktyg.

Överträdelse kan kosta många skjortor

Förbjudet gäller möjligheten att bära vapen enligt vapenlagen samt knivar med fasta eller låsbara blad längre än fyra centimeter.

I området sitter sedan en tid skyltar för att tydliggöra förbudet.

ANNONS

En andra överträdelse mot de nya reglerna ökar bötesbeloppets storlek tämligen avsevärt, från 500 till 10 000 euro. Det motsvarar närmare 120 000 svenska kronor.

Enligt den lokala tidningen Hessenschau är Frankfurt am Main den andra staden i förbundslandet Hessen att införa en vapenförbudszon.

Gränserna för den förbjudna zonen är mellan centralstationen och Weserstrasse, samt Mainzer Landstrasse och Gutleutstrasse.

– Vapenförbudszonen borde vara en byggsten för att öka säkerheten här, säger borgmästaren Mike Josef till tidningen Hessenschau.

Hälften av rånen har inträffat i Bahnhofsviertel

Polisen i Frankfurt am Main har enligt tidningen länge efterlyst en vapenförbudszon för att öka möjligheterna att bekämpa gatukriminalitet i Bahnhofsviertel.

Hälften av det totala antalet rån i Frankfurt am Main har registrerats i den aktuella stadsdelen. Vilka effekterna av den vapenfria zonen blir kommer utvärderas efter ett år.

LÄS MER:Tyskt politikermord tros ha högerextremt motiv

LÄS MER:Smugglade 31 vapen – riskerar inte fängelse

LÄS MER:Prestige på spel när förbundsländer går till val

ANNONS