En vägspärr hindrar människor från att ta sig in i Hanoi, som stängde ner på lördagen för att stoppa virusspridningen.
En vägspärr hindrar människor från att ta sig in i Hanoi, som stängde ner på lördagen för att stoppa virusspridningen. Bild: Hieu Dinh/AP/TT

Hanoi stänger ner efter virusrekord

Vietnams huvudstad Hanois åtta miljoner invånare tvingas stanna hemma i 15 dygn i det senaste försöket att stävja coronavirusutbrottet i landet.

ANNONS

Hanois i vanliga fall livliga stadskärna var på lördagen tom och butikerna stängda. En tredjedel av Vietnams 100 miljoner invånare omfattas nu av nedstängningar.

Vietnam lyckades hålla smittan på en låg nivå under 2020 och var därför ett av få länder vars ekonomi växte under pandemins första år. Men sedan april i år har viruset vunnit mark. Över 7 000 nya smittofall rapporterades i Vietnam under fredagen. Det är tredje gången på en vecka som landet sätter nytt rekord i antal registrerade smittofall per dygn.

Vaccinationstakten är låg – bara knappt 4,5 miljoner doser har använts. Landet arbetar med att framställa ett eget vaccin och siktar mot flockimmunitet i början av 2022.

ANNONS

Vietnams strategi är att lägga in samtliga smittade på sjukhus, vilket har ansträngt vården, även om undantag har gjorts i vissa delar av landet.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS