Hängd man överlevde – ska hängas igen

ANNONS
|

Mannen hittades levande i ett bårhus efter att ha avrättats genom hängning. En avrättning som gjordes så slarvigt, att mannen överlevde tolv minuter hängande i galgens rep. Den makabra avrättningen ägde rum förra veckan i staden Bojnord i nordöstra Iran.

Efter de tolv minuterna förklarades den 37-årige mannen död av en läkare. Men när den avrättades familjemedlemmar kom för att hämta mannens döda kropp nästa dag, märkte de, att han fortfarande andades, uppger brittiska BBC.

– Det gjorde mannens två döttrar mycket glada, ska en icke namngiven släkting till den dömde ha sagt till statliga iranska medier.

Trots det kommer den olycklige mannen, som hade dömts till döden för narkotikasmuggling, att hängas ännu en gång.

ANNONS

– Domen var dödsstraff och den ska verkställas, uppges en statlig tjänsteman ha förklarat.

Efter att släktingarna funnit mannen levande, fördes han till sjukhus. Där vårdas han, tills han har återhämtat sig så mycket, att ett nytt försök att verkställa dödsstraffet kan göras.

En grupp från internationella Amnesty uppmanar nu Iran att inte upprepa avrättningen av narkotikasmugglaren.

– Den förfärliga tanken att den här mannen går en andra hängning till mötes efter att redan ha gått igenom plågan en gång understryker dödsstraffets grymhet och omänsklighet, säger Philip Luther, chef för Amnesty Internationals projekt för Mellanöstern och Nordafrika i ett pressmeddelande.

Han kräver, att hängningen av den redan hängde stoppas och att Iran upphör att utdöma dödsstraff.

Enligt Amnesty har 508 människor avrättats i Iran bara i år. De flesta för narkotikabrott.

Enligt människorättsgrupper är det endast Kina som dömer fler människor än Iran till döden för brott från mord och våldtäkt till spioneri och droghandel.

Iranska medier rapporterade i veckan om ytterligare ett intermezzo vid en avrättning. Släktingar till en dödsdömd mördare slängde in en handgranat i fängelset för att stoppa avrättningen. Bortåt 30 människor skadades men hängningen genomfördes.

ANNONS