Israels försvar hindrade de flesta av de drönare och robotar som avfyrats i attacken. Bilden är från söndagen.
Israels försvar hindrade de flesta av de drönare och robotar som avfyrats i attacken. Bilden är från söndagen. Bild: Tomer Neuberg/AP/TT

Händelserna bakom Irans attack mot Israel

Det dödliga flygangreppet mot Irans konsulat i Damaskus i början av april kan ses som den utlösande gnistan till Irans attack mot Israel under helgen.
Israel utesluter i sin tur inte vedergällning efter Irans attack.

ANNONS

Spänningarna mellan Israel och Iran har trappats upp under kriget mellan Israel och Hamas. Israel har hamnat i regelbundna strider med den Iranallierade islamiströrelsen Hizbollah i Libanon – och Iran har kapat och låtit angripa Israelkopplade fartyg i Röda havet.

.

Attacken mot konsulatet

I början på april gick militära flygplan till attack mot Irans konsulat i Syriens huvudstad Damaskus. Tio personer dödades varav flera var högt uppsatta iranska militärer. Israel antas ha legat bakom anfallet. Att det riktades mot en diplomatisk byggnad sågs som en allvarlig signal och särskilt riskabelt.

.

Utlovade hämnd

Efter attacken lovade Iran att hämnas på Israel och den iranska regimen sades väga sitt agerande noggrant.

ANNONS

Experter spekulerade i när och hur Iran kommer att svara på attacken mot konsulatet – snarare än om en attack skulle ske. Tidigare i veckan gick USA:s president Joe Biden ut och sade att en attack då var nära förestående och att USA skulle fortsätta att försvara Israel. Samtidigt bad han Iran att avstå att utföra en attack.

.

Fraktfartyg kapas och förs till Iran

I lördags kapades ett stort Israelkopplat fraktfartyg nära Hormuzsundet i Persiska viken, mellan Iran och den arabiska halvön. På filmklipp från händelsen ses flera beväpnade personer vinschas ned från en helikopter bland containrar på fartyget MSC Aries. Fartyget uppges sedan ha blivit fört till iranskt territorialvatten.

I ett uttalande strax efter bordningen gick Israels militär ut med en ny varning mot Iran som man kallar "världens största stödjare av terror".

.

Storskalig attack mot Israel

Sent i lördags kväll inledde Iran ett storskaligt flygangrepp mot Israel. Det var första gången som Iran attackerade Israel direkt från sitt territorium. Enligt israelisk militär sköts nästan samtliga av de hundratals drönare och robotar som användes i attacken ned utanför israeliskt luftrum av Israel med hjälp av USA och Storbritannien.

Israels militär har uppgett att totalt 170 drönare och över 150 robotar avfyrades mot Israel, de flesta från Iran.

ANNONS

.

Israel har godkänt planer på åtgärder

Det israeliska krigskabinettet godkände under söndagen planer på både offensiva och defensiva åtgärder efter Irans attack, uppger den israeliska militären. Vilka de exakta planerna är är inte känt.

ANNONS