Han är Nordkoreas ende twittervän

ANNONS
|

Det var i augusti 2010 som Nordkorea aktiverade det officiella twitterkontot @uriminzok. Namnet betyder "vårt land" på koreanska. Kontot började följa andra twittrare i ett extremt tempo och i slutet på 2012 följde det redan 11 000 konton.

Men då hände något. Plötsligt började Nordkorea kapa följande likt en lieman i högt gräs. Plötsligt fanns bara tre kvar: @qwertyvn, @Pyongyang_DPRK och @JimmyDushku. De första två är inaktiva nordkoreanska konton som inte använts på flera månader. Den tredje ett 25-årigt Coldplayfan från Austin, Texas.

Jimmy Dushku är en välbärgad investerare som startade sitt första företag vid fjorton års ålder. Han investerar i byggprojekt i Europa och gruvprojekt i Brasilien och Peru. Han är duktig på piano och kalla "Jammy". Tidigare har han gjort sig ett namn på internet genom att marknadsföra sig som världens största Coldplay-fan. Dushku säger sig ha gått på omkring 60 konserter med det brittiska bandet.

ANNONS

Ingen vet dock varför Kim Jong-un och hans kolleger valt att följa just Dushku.

– Folk frågar mig hur det hände, och jag minns ärligt talat inte. Det började nån gång 2010. Jag blev förvånad från början, men jag försöker alltid skaffa vänner från olika platser och med olika bakgrund, säger han till den amerikanska sajten Mother Jones.

Dushku började försöka kommunicera med det nordkoreanska kontot och skrev bland annat på koreanska:

– Hej min vän. Jag har gjort en video för det Nordkoreanska folket. Jag hoppas att ni mår bra.

Men sen började det gå utför för Dushku. Hans mejlbox översvämmades av dödshot och arga mejl, främst från sydkoreaner och amerikaner med koreansk bakgrund. Han anklagades för att vara spion och sympatisör till det Nordkoreanska arbetarpartiet.

– En person skrev detaljerat om hur denne skulle komma till mitt hus och göra mig illa. Andra sa att de hoppades att jag skulle dö, och att de skulle göra det. Å andra sidan, jag har fått väldigt underhållande meddelanden från australiensare. De skickar alltid käcka meddelanden, vilket är en trevlig omväxling från alla negativa, säger Jimmy Dushku till Mother Jones.

Trots dödshoten gillar Jimmy Dushku läget. Han hävdar att han på grund av twittervänskapen har en stående inbjudan att besöka Nordkorea.

ANNONS

– Det vore fint att besöka gymnastikfestivalen Arirang. Jag har varit väldigt intresserad av landet i många år. Trots alla mörka rubriker du ser i tidningarna så finns det ju folk som bor där, säger han till Mother Jones.

ANNONS