Nigers general och självutnämnda ledare, Abdourahmane Tchiani, har hävt den lag som gör det möjligt för landets myndigheter att vidta åtgärder mot människosmugglare.
Nigers general och självutnämnda ledare, Abdourahmane Tchiani, har hävt den lag som gör det möjligt för landets myndigheter att vidta åtgärder mot människosmugglare.

Hämnden mot EU: Niger legaliserar migrantsmuggling

Kuppledare i Niger har valt att häva en åtta år gammal lag som förbjuder smuggling av migranter genom landet. Det kan nu innebära ett ökat tryck av migranter som söker sig genom landet till Libyen och därefter Europa.

ANNONS
|

I slutet på juli tidigare i år avsattes Nigers president Mohamed Bazoum i en militärkupp. Generalen Abdourahmane Tchiani tog då makten tillsammans med sin militärjunta.

Efter militärkuppen stoppade EU allt samarbete med Niger. Det inkluderade även samarbetet kring migrationsfrågor, bland annat ett samarbete som inleddes efter 2015 för att ge stöd åt lokala myndigheter att stoppa flyktingsmugglare.

EU:s utrikespolitiska chef Josep Borell gjorde även en markering där han vägrade att erkänna Tchiani som Nigers ledare, vilket inte heller USA och Frankrike gjort. Det har varit särskilt spänt mellan Niger och Frankrike och i somras drog Frankrike ut alla sina soldater ur landet.

ANNONS

Nu har generalen Abdourahmane Tchiani hävt lagstiftningen som gör det möjligt för myndigheterna att vidta åtgärder mot människosmugglare, rapporterar BBC.

I ett uttalande där de tillkännagav beslutet sa Tchiani att lagen ”inte tog hänsyn till Nigers och dess medborgares intressen”.

Dessutom ska man överväga att frige alla de som dömts för människosmuggling under den tidigare lagen.

Ett enormt slag mot Europas strategi

Lagen som nu har hävts gav tidigare säkerhetsstyrkor och domstolar en möjlighet att åtala smugglare, som riskerar upp till fem års fängelse om de döms. Samtidigt har FN:s organ för mänskliga rättigheter sagt att lagen fick migranter att söka ”allt farligare migrationsvägar, vilket ledde till ökade risker för kränkningar av mänskliga rättigheter”, rapporterar AP.

Beslutet ses som ett enormt slag mot Europas strategi för att hantera migrantströmmar från afrikanska länder. Passagen genom Niger är nämligen en viktig rutt för de migranter som försöker lämna kontinenten.

– Europa vägrade att föra dialog med den militära ledningen under påtryckningar från Frankrike och känner nu av konsekvenserna, säger Ulf Laessing, chef för Sahel-programmet vid tankesmedjan Konrad Adenauer-stiftelsen, enligt Faz.

Enligt DW ska han även sagt att ”nu utspelar sig ett skräckscenario för Europa”.

ANNONS

Det då det finns en oro om att människosmugglare kan komma att se beslutet som en möjlighet att föra över fler migranter till Nigers grannländer, som Libyen och Algeriet.

LÄS MER:Nigerjunta: President försökte fly

LÄS MER:Niger kastar ut FN-representant

LÄS MER:Macron: Franska styrkor lämnar Niger

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS