Barn leker på ön Ambae som tillhör Vanuatu. Arkivbild från 2005.
Barn leker på ön Ambae som tillhör Vanuatu. Arkivbild från 2005. Bild: Rick Rycroft/AP/TT

Gyllene pass stoppar visumfria resor till EU

EU slopar det undantag från visumregler som gällt för medborgare i Stilla havs-nationen Vanuatu.
Vändningen kommer på grund av önationens försäljning av så kallade gyllene pass, som erbjuder medborgarskap i utbyte mot investeringar.

ANNONS
|

Från och med februari 2023 får vanuatuer inte längre resa in i EU utan att söka visum. Beskedet kommer efter strandade förhandlingar mellan Vanuatu och unionen.

Bryssel har de senaste åren slagit ned mot gyllene pass-arrangemangen, både bland EU:s egna medlemsstater och i länder utanför unionen vars medborgare tillåts besöka EU utan visum.

Passförsäljningen ses allmänt som ett hot mot EU:s interna säkerhet då det innebär att köpare av exempelvis vanuatiska pass, som kommer från länder som vanligen behöver Schengenvisum, nu får fri entré till unionen.

Enligt EU finns personer som efterlysts av Interpol bland de som köpt vanuatiska pass.

ANNONS

I september beslutade EU att stämma Malta i unionens högsta domstol för landets försäljning av medborgarskap.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS