En man tänder ett ljus i Guatemala City för att hedra de tusentals människor som avlidit i covid-19.
En man tänder ett ljus i Guatemala City för att hedra de tusentals människor som avlidit i covid-19. Bild: Dafne Perez/AP/TT

Guatemala kräver pengar för uteblivet vaccin

Guatemala kräver att Ryssland betalar tillbaka pengar för vaccindoser som aldrig levererats. Problem med leveranser av Sputnik V rapporteras även från andra länder i Latinamerika.

ANNONS

I april betalade Guatemala motsvarande 680 miljoner kronor för 8 miljoner doser av Sputnik V. Än så länge har endast 150 000 av dem kommit fram, samtidigt som antalet nya fall av covid-19 fortsätter att öka i Centralamerika.

Nu har landet gett Ryssland 20 dagar att leverera de uteblivna vaccindoserna.

– Ett plan med vaccin ska landa i Guatemala under veckan, och nästa ska komma veckan därpå för att uppfylla de skyldigheter vi har enligt kontraktet, kommenterar Gleb Bryanski på Rysslands fond för direktinvesteringar (RFPI), som ansvarar för Sputnik V-exporten.

I mars tillkännagav Ryssland att landet hade slutit avtal om att tillverka och exportera 700 miljoner vaccindoser. Tillverkningstakten för Sputnik V har dock varit låg – i mitten av maj hade Ryssland endast tillverkat 33 miljoner vaccin, och exporterat 15 miljoner, där varje vaccin består av två doser.

ANNONS

Även Argentina och Mexiko har tidigare rapporterat om brist på vaccin kopplat till leveransproblem av Sputnik V.

ANNONS