Republikanen Mitch McConnell, majoritetsledare i senaten, gör tummen upp efter omröstningen i Washington.
Republikanen Mitch McConnell, majoritetsledare i senaten, gör tummen upp efter omröstningen i Washington.

Grönt ljus för att öppna USA:s statsapparat

USA:s president Donald Trump har skrivit under den överenskommelse som innebär att statsapparaten kan öppna igen, sedan förslaget röstats igenom i senaten och representanthuset.

ANNONS

Med röstsiffrorna 81–18 i senaten kunde dödläget brytas.

– Vi kommer att rösta i dag för att återöppna statsapparaten, sade den demokratiske minoritetsledaren Chuck Schumer innan omröstningen i senaten tog vid.

Han tillade att man kommer att fortsätta diskutera frågan om Daca-avtalet, det vill säga uppehållstillstånd för unga invandare, med Republikanerna.

Republikanen Mitch McConnell har erbjudit Demokraterna en senare omröstning för att hantera partiets hjärtefråga Daca när frågan om statsbudgeten är avklarad. McConnell har lovat ta upp frågan innan nästa tidsfrist för statsbudgeten går ut den 8 februari.

– Jag tror att om det är något vi lärt oss under processen så är det att strategin att stänga ned statsapparaten på grund av frågan om illegal invandring, är något det amerikanska folket inte förstår och inte kommer att förstå i framtiden, sade McConnell.

ANNONS

Splittrade demokrater

81 senatorer röstade för och 18 röstade emot förslaget. För att bryta dödläget krävdes 60 ja-röster.

I representanthuset godkändes överenskommelsen några timmar senare med 266 röster mot 150.

Det var enligt amerikanska medier tveksamt om tillräckligt många senatorer skulle låta sig övertygas att tillfälligt släppa Daca för att rösta igenom budgetåtgärder så att pengaflödet kan komma i gång igen.

Demokraternas senator Dianne Feinstein, Kalifornien, var besviken på sina partikamrater, rapporterar CNN. Feinstein litar inte på McConnells utfästelser om Daca.

– Jag är besviken över en diskussion som föreslår ett falskt val, antingen finansierar vi statsapparaten eller så tar vi hand om Daca-ungdomarna. Vi kan göra båda, säger Feinstein.

Trump i skymundan

Partikamraten senator Chris Coon, som varit med och sytt ihop kompromissen, är däremot optimistisk:

– Jag har ett ökat förtroende för folk jag jobbat ihop med de senaste dagarna och jag tror att Mitch McConnell kommer att hålla sitt ord, säger han till CNN.

I helgen har det kohandlats intensivt i kongressen, medan president Trump suttit relativt avsides i Vita huset.

Trump är nöjd med att Schumer accepterat uppgörelsen som Trump ursprungligen lade fram, och hoppfull om att man kan nå en ansvarsfull överenskommelse om invandringen, meddelade Vita huset efter omröstningen.

"Bra för landet"

Trump var villig att göra upp endast om man kan nå en "långsiktig överenskommelse om invandringen, som är bra för landet", sade Vita husets presstalesperson Sarah Sanders.

ANNONS

Stängningen av icke avgörande statliga verksamheter trädde i kraft vid midnatt till i lördags, och när första vardagen inföll på måndagen tvingades hundratusentals offentliganställda stanna hemma, för tillfället utan lön.

USA:s statliga ekonomi kräver ständigt nya lån. Förra året slog man i skuldtaket. Sedan dess har tillfälliga lösningar hållit statsapparaten i gång, men den senaste fristen gick ut i förra veckan. Då hade Trump och Demokraterna inte kunnat komma överens om Daca-frågan.

Fakta: Nedstängning i USA

Sedan 1990 har USA:s statsapparat stängts ned fyra gånger eftersom kongressen inte kunnat enas om budgeten. Senast var 2013, och då fick över 800000 myndighetsanställda stanna hemma utan lön under två veckor.

En nedstängning innebär att alla federalt finansierade myndigheter som inte anses tillräckligt samhällsviktiga stängs och att de anställda tvingas till ledighet utan lön. Försvar och polis berörs inte.

ANNONS