Så här tänker sig EU-kommissionen att deras ”gröna digitala certifikat” kan se ut.
Så här tänker sig EU-kommissionen att deras ”gröna digitala certifikat” kan se ut. Bild: Wiktor Nummelin / TT

Grönt certifikat – här är EU:s vaccinpass

EU:s nya "gröna certifikat" ska få fart på resandet och turismen efter coronapandemin.
Ett gott budskap för återhämtningen, anser EU-kommissionen.

ANNONS
|

Det färdiga förslaget om det som kommissionen inte vill kalla vaccinpass har nu presenterats i Bryssel.

Tanken är att resesugna EU-medborgare på ett enkelt sätt ska kunna visa upp sina uppgifter om eventuell vaccinering, nytagna tester och sjukdomshistoria.

– Det kommer att visa om en person antingen blivit vaccinerad eller har ett nytaget negativt test eller har återhämtat sig från covid och därmed har antikroppar, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens i Bryssel.

– Med det här är målet att hjälpa medlemsstaterna att återinföra den fria rörligheten på ett säkert, ansvarstagande och tillförlitligt sätt, fortsätter von der Leyen.

ANNONS

Certifikatet ska innehålla tre olika sorters uppgifter: om man har vaccinerat sig, om man är testad och om man tidigare haft covid-19. Det ska kunna utfärdas både digitalt och på papper med en QR-kod med all nödvändig information som lätt kan scannas av.

Kommissionen lovar att hjälpa till med den tekniska utvecklingen och att certifikaten ska vara gratis.

LÄS MER:Island välkomnar vaccinerade turister

"Inte ett villkor"

EU-kommissionen har länge betonat att vaccinpasset inte ska vara det enda som avgör om om någon ska släppas in eller inte i ett annat EU-land.

"Det digitala gröna certifikatet kommer inte att vara ett villkor för den fria rörligheten och kommer inte att diskriminera på något sätt", lovar justitiekommissionären Didier Reynders i ett pressmeddelande.

"Det handlar inte om ett villkor för att få resa fritt. Å andra sidan kan personer som inte har certifikatet mer troligt utsättas för åtgärder som krav på karantän om medlemsländerna anser det berättigat av hälsoskäl", heter det i ett av de dokument som tagits fram, enligt belgiska tidningen Le Soir.

Länder som fortsatt kräver nya tester eller karantän av personer som har giltiga certifikat kommer att behöva anmäla det till EU-kommissionen och "motivera sitt beslut".

LÄS MER:EU varslar om exportförbud av vacciner

Bindande förslag

Kommissionen har under pandemin lagt fram en mängd olika rekommendationer om hur medlemsländerna bör agera när det gäller gränser och testande.

ANNONS

Nu går man dock ett steg längre och väljer att lägga ett bindande lagförslag, snarare än bara en rekommendation.

På så vis hoppas man driva igenom att samma regler gäller överallt, i stället för den blandning av olika nationella krav som nu råder.

Å andra sidan riskerar man att behandlingen fastnar i oenighet i EU-parlamentet eller ministerrådet. Inte minst bland medlemsländerna brukar misstron vara stark mot nya tvingande åtgärder från Bryssel.

Hotellen hoppas

EU-kommissionen hoppas ändå att medlemsländerna snabbt ska ge tummen upp för det som nu föreslås, i hopp om att ha certifikaten på plats framåt sommaren. Samtidigt återstår fortfarande mycket att utreda rent tekniskt.

Turistnäringen håller i alla fall tummarna.

– Det kommer att tillåta alla inom EU att besöka oss säkert. Jag tror att det kan hjälpa till för att ge oss en hyfsad sommarsäsong, säger Alfonso Lopez, hotell- och restaurangchef i Madrid, till nyhetsbyrån Reuters.

Fjolåret var inget vidare.

– En fullständig katastrof, säger Lopez.

EU-kommissionen föreslår införandet av ett digitalt grönt certifikat för resande inom EU. I certifikatet ska finnas uppgifter om vaccinering, tester och tidigare covid-19-sjukdom.

Certifikatet ska gälla i alla EU-länder och även vara möjligt att införa för Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein. Det ska vara gratis, finnas i både digital form och på papper och kunna utfärdas på alla officiella EU-språk.

Den som ännu inte vaccinerats ska ändå kunna använda certifikatet för att exempelvis bevisa att man nyligen blivit testad eller redan haft covid-19.

Vaccineringsuppgifterna ska främst gälla för de vaccin som blivit allmänt godkända av EU:s läkemedelsmyndighet EMA. För den som fått ett annat vaccin – exempelvis från Ryssland eller Kina – blir det upp till medlemsländerna att avgöra om det ska godkännas eller inte.

Förslaget ska nu behandlas av EU-parlamentet och EU:s medlemsländer i ministerrådet.

ANNONS