Folk protesterar mot våld i nära relation utanför en domstol Aten i juni i år där en man ställdes inför rätta för att ha mördat sin fru.
Folk protesterar mot våld i nära relation utanför en domstol Aten i juni i år där en man ställdes inför rätta för att ha mördat sin fru. Bild: Petros Giannakouris

Grekiska politiker vill göra kvinnomord till egen brottskategori

Förra veckan mördades två kvinnor av sina män i landet, och ytterligare ett pågående mordförsök stoppades. Totalt har 17 kvinnor mördats av sina män sedan januari enligt statlig grekisk tv. Nu vill politikerna sätta ner foten mot kvinnovåldet, rapporterar The Guardian.

ANNONS

Greklands regering pressas nu av framförallt oppositionspolitiker att införa kvinnomord som en egen brottskategori i landets strafflagstiftning. Detta efter att landet upplevt ytterligare två kvinnomord inom loppet av en vecka. I båda fallen ska de mördade kvinnornas makar erkänt att de dödat sina fruar av rädsla för att bli lämnade.

Landets tidigare premiärminister och nu främsta oppositionsledare, Alexis Tsipras, menar nu att det är hög tid för handling mot kvinnovåldet.

– Avsky och ilska är inte tillräckligt. Det är dags för handling. Vi är redan sena och statens erkännande av kvinnomord borde bara vara en början, säger han i ett uttalande enligt The Guardian.

ANNONS

Ilskan kommer efter att brott gällande våld i nära relation har fått en kraftig ökning i landet och med det en rad brutala kvinnomord. Isoleringen på grund av pandemin tros vara en orsak bakom det ökade våldet som nu har börjat skapa debatt i landet.

”Måste erkännas som ett begrepp och som ett brott”

I november svarade landets liberal-konservativa regering med att inleda en offentlig kampanj som uppmanade offer för våld i nära relation att träda fram. Regeringen etablerade också en 24-timmars stödlinje för våldsutsatta.

Strafflagen i landet har också skärpts såvida att förövare inte längre kan få ett lindrigare straff om de hävdar förmildrande omständigheter som annars skulle gjort att brottet klassats som ett ”passionsbrott”. Man ska också se över en ny lagstiftning kring våld i hemmet.

– Det kommer inte att finnas någon anledning för män att hävda att de agerade i stundens hetta, att det var ett passionsbrott, säger landets jämställdhetsminister Maria Syrengela till The Guardian.

Oppositionen menar dock att man fortfarande inte når hela vägen fram med politiken och menar att de tänker fortsätta driva frågan tills kvinnomord inte bara nämns i brottsbalken utan också införs som ett separat brottsmotiv i landets strafflagstiftning.

– Det måste erkännas som ett begrepp och som ett brott, säger oppositionspolitikern Eirini Agathopoulou från det vänsterpolitiska partiet Syriza till The Guardian.

ANNONS

LÄS MER:Lång väntan på bostad för våldsutsatta kvinnor

LÄS MER:Så rustar kvinnor sin ekonomi för en destruktiv relation

ANNONS