Gränspoliser i USA anklagas för att slå migranter med piskor

Tusentals migranter, varav de flesta från Haiti har samlats i tillfälliga läger vid USA:s gräns mot Mexiko. Nu sprids bilder och filmer där amerikansk gränspolis motar tillbaka migranter som försöker ta sig över gränsfloden Rio Grande med vad som ser ut att vara piskor.
– Jag tror inte att någon som ser dessa bilder tycker att det är acceptabelt eller lämpligt, säger Jen Psaki, pressekreterare vid Vita Huset, i en presskonferens.

ANNONS
|

Haiti är de amerikanska kontinenternas fattigaste land och har under sommaren blivit alltmer instabilt i samband med att presidenten Jovenel Moïse mördades och en kraftig jordbävning tog tusentals liv.

Tusentals migranter från Haiti har samlats vid gränsen mellan USA och Mexiko och har försökt att korsa gränsfloden Rio Grando under helgen. Bilder och filmer från helgen sprids nu där man ser amerikanska gränspoliser på häst som ser ut att slå med en piska mot migranterna.

Gränspolisen försöker hindra migranter från att korsa gränsfloden Rio Grande in i USA.
Gränspolisen försöker hindra migranter från att korsa gränsfloden Rio Grande in i USA. Bild: Felix Marquez/AP/TT

Tidningen El Paso Times skriver att en gränspolis svängde med sin piska och styrde sin häst mot migranterna och samtidigt ropade ”Kom igen! Gå upp nu! Tillbaka till Mexiko!”.

ANNONS

”Kan inte föreställa mig vilket sammanhang som skulle göra det lämpligt”

Även nyhetsbyrån Reuters beskriver hur en gränspolis använde en lång tygel som piska och slog med den nära migranternas ansikten.

– Jag har sett några av bilderna och filmerna. Jag har inte hela sammanhanget men jag kan inte föreställa mig vilket sammanhang som skulle göra det lämpligt, säger Jen Psaki, pressekreterare vid Vita Huset i en presskonferens.

USA:s inrikessäkerhetsdepartement skrev i ett uttalande under måndagen att man ”inte tolererar våld mot migranter och att vi tar dessa anklagelser på största allvar”, uppger NBC News.

Inrikessäkerhetsministern: Kan vara en lång tygel

Enligt NBC News ska USA:s inrikessäkerhetsminister Alejandro Mayorkas ha frågats ut om bilderna under måndagen när han besökte Del Rio i Texas där mer än 15 000 migranter, de flesta från Haiti, har samlats. Han menar att reportern som frågade honom om bilderna förutsatte att det var en piska, men att det lika gärna kunde vara så att gränspolisen höll en lång tygel.

– För att ha full kontroll över hästen används långa tyglar men vi ska undersöka uppgifterna för att säkerställa att situationen är som den bör vara, och är den inte det kommer vi att vidta åtgärder, säger han till enligt NBC News.

LÄS MER:Överlevande i Haiti rädda för våldtäkter

LÄS MER:Dödssiffran stiger en vecka efter Haitiskalv

LÄS MER:Haitier i Texas migrerar åter till Mexiko

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS