Det färgglada godiset kallas för ”drakens andedräkt” då bollarna får ens mun att fyllas med rök när man tuggar på dem. Men nu varnar Indonesiens hälsoministerium att över 20 barn skadats efter att de ätit dem.
Det färgglada godiset kallas för ”drakens andedräkt” då bollarna får ens mun att fyllas med rök när man tuggar på dem. Men nu varnar Indonesiens hälsoministerium att över 20 barn skadats efter att de ätit dem. Bild: Rhododendrites / Creative Commons

Godiset trendar på Tiktok – över 20 barn drabbade av inre brännskador

Regnbågsfärgade godispuffar som kallas för ”drakens andetag” har börjat trenda bland unga på Tiktok. Godiset har fått sitt namn på grund av den kraftiga röken som bildas när man tuggar dem. Men nu larmar Indonesiens hälsominister om riskerna efter att över 20 barn fått inre brännskador.

ANNONS
|

Så fort man tar en tugga av den färgglada puffen fylls hela munnen med rök, som strömmar ut från både näsa och mun. Det får en att se ut som en drake som spyr ut rök, vilket har gett godiset sitt namn – nämligen ”drakens andetag”.

Godiset består av runda söta flingor som doppats i flytande kväve, en vätska som oftast är runt 210 minusgrader och som gör att godiset börjar ryka.

I Indonesien kallas godiset för chiki ngebul eller chikibulis och har varit populära i flera år. Men nu varnar landets hälsoministerium för det efter att mer än 20 barn skadats efter att de ätit det, rapporterar The Guardian.

ANNONS

– Om godiset konsumeras innan det flytande kvävet har avdunstat finns det en risk för brännskador och perforeringar i tarmen. I de allvarligaste fallen kan det leda till döden, säger den indonesiska läkaren Dicky Budiman, som även forskar om global hälsosäkerhet vid Griffith University i Australien, till The Guardian.

Fler barn kan ha drabbats

Inga dödsfall har rapporterats i Indonesien, men landets hälsoministerium sa att cirka 25 barn har skadats, varav två är inlagda på sjukhus. Budiman säger att antalet barn som drabbats även kan vara mycket högre.

Enligt generaldirektören för Indonesiens hälsoministerium, Maxi Rein, kan godiset också orsaka skador på huden eller ge svåra andningssvårigheter.

I USA har man sedan flera år tillbaka gått ut med varningar om att godiset kan vara särskilt farligt för barn med astma, vilket USA today rapporterat om. 2020 gick också Giftinformationscentralen i Sverige ut med en varning för de kvävefyllda majsbollarna.

– En tidsfråga innan någon dör, sade överläkare Christin Edmark då.

LÄS MER:Varnar: Kvävefyllda majsbollar livsfarligt

LÄS MER:Tonåringar dog efter Tiktok utmaning

LÄS MER:Varningen: E-ämnet som kan få dig att bajsa på dig

LÄS MER:Tiktok kan förbjudas i USA

ANNONS