Runt hälften av allt kranvatten i USA innehåller sannolikt giftiga och cancerframkallande kemikalier, visar en ny studie.
Runt hälften av allt kranvatten i USA innehåller sannolikt giftiga och cancerframkallande kemikalier, visar en ny studie. Bild: Rogelio V. Solis

Giftiga kemikalier i runt hälften av alla vattenkranar i USA

Dricksvattnet från nästan hälften av USA:s vattenkranar innehåller ”evighetskemikalier" som kan orsaka cancer och andra hälsoproblem. Det visar en ny studie.

ANNONS
|

Högfluorerade ämnen, även kända som PFAS-ämnen, finns överallt omkring oss.

De har skapats för att stöta bort fett, smuts och vatten och finns i tusentals varianter i olika produkter: från stekpannor och skor till bekämpningsmedel och skönhetsprodukter.

Problemet med dem är att de även är hälsoskadliga och inte bryts ner i naturen, vilket gjort att de kallas för ”evighetskemikalier”.

En ny studie som gjorts i USA visar nu att uppemot hälften av allt kranvatten i USA tros innehålla skadliga PFAS-ämnen, som kan orsaka cancer och andra hälsoproblem, rapporterar AP.

Gräns för dricksvatten kan införas

Studien uppges vara det första försöket till att få en rikstäckande analys av kranvatten hos både privatpersoner och från reglerade vattenkällor.

ANNONS

Proverna togs mellan 2016 och 2021. De flesta av dem gjordes i bostäder men även skolor och kontor testades. Totalt testades kranar på 716 olika platser, varav 447 av dem använder sig av offentliga vattenkällor och 269 utgår från privata brunnar.

Tidigare i mars i år kom myndigheten US Environmental Protection Agency med det första förslaget om en federal dricksvattengräns för sex olika sorters PFAS-ämnen. Ett slutgiltigt beslut om en gräns ska införas väntas i slutet av året eller 2024.

Men vissa myndighetspersoner vill se tydligare åtgärder.

Finns inget förbud

I USA finns det inget förbud för företag som använder kemikalierna från att dumpa dem i offentliga avloppsvattensystem, påpekar Scott Faber, senior vice-ordförande för miljöorganisationen Environmental Working Group.

– Vi borde behandla det här problemet där det börjar, istället för att sätta upp ett stoppljus efter olyckan, säger Scott Faber enligt AP.

– Vi borde kräva att förorenare behandlar sitt eget avfall.

Från och med februari 2023 infördes ett förbud i EU mot cirka 200 PFAS-ämnen, på grund av deras svåra nedbrytbarhetsgrad och för att de visat sig vara hälsoskadliga.

LÄS MER:Golfbanor vandaliserade i klimatprotest i Spanien – hålen pluggades

LÄS MER:Giftigt tång hotar badstränder – rekordmängder väntas i år

LÄS MER:Svamp täcker parets hem – nu vill de stoppa whiskeyjätten

ANNONS