Georgiens president Salomé Zurabisjvili. Arkivbild.
Georgiens president Salomé Zurabisjvili. Arkivbild. Bild: Shakh Aivazov/AP/TT

Georgien: Misslyckades avsätta president

Georgiens regeringspartis ledamöter misslyckades med att få tillräckligt många röster för att avsätta den EU-vänliga presidenten Salomé Zurabisjvili.

ANNONS
|

Partiet fick bara ihop 86 av de 100 röster som behövdes för att avsätta presidenten, i den första riksrättsomröstningen i landets historia. Oppositionspartierna bojkottade omröstningen.

I måndags slog landets författningsdomstol fast att Zurabisjvili bröt mot grundlagen när hon besökte EU utan regeringens samtycke.

Salomé Zurabisjvili hade ansökt om att resa till en rad EU-länder på officiella besök tidigare i år, men fått formellt avslag från regeringen. Presidenten reste likväl till Tyskland, Frankrike och Belgien, i uttalat syfte att lobba för Georgiens kandidatur till EU.

– Ingen kan hindra mig från att fortsätta mot det enda mål jag har i dag – att Georgien ska få kandidatstatus till EU i slutet av året, sade presidenten till parlamentet innan omröstningen.

ANNONS

– Under den här svåra tiden, uppmanar jag våra europeiska partner att inte överge Georgien trots denna anti-europeiska riksrättsomröstning.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS