Ukrainska soldater vid fronten i Zaporizjzja-regionen i början av juli i år.
Ukrainska soldater vid fronten i Zaporizjzja-regionen i början av juli i år. Bild: Libkos/AP/TT

General: Vi är igenom 1:a ryska försvarslinjen

Ukrainska styrkor har tagit sig igenom Rysslands första försvarslinje nära Zaporizjzja, säger den ukrainske general som leder den södra motoffensiven enligt The Guardian.

ANNONS
|

– Vi befinner oss nu mellan den första och den andra försvarslinjen, säger general Oleksandr Tarnavskij.

Enligt generalen väntas nu snabbare framsteg när de ukrainska styrkorna pressar mot den svagare andra försvarslinjen.

Ett av skälen bakom detta, säger Tarnavskij, är att ukrainsk trupp under flera veckor sinkades av ett vidsträckt minfält som tog tid att röja. Detta gjorde det i sin tur förhållandevis lätt för ryssarna att slå ut pansarfordon med hjälp av artilleri och drönare.

Men när minfältet nu är röjt kan man från ukrainskt håll åter röra sig framåt i snabbare takt, vilket enligt Tarnavskij har lett till att Moskva känt sig tvingat till att omplacera trupp från andra delar av fronten.

ANNONS

– Fienden kallar in reserver, inte bara från Ukraina utan även från Ryssland. Förr eller senare kommer dock ryssarna att få slut på alla sina bästa soldater, säger generalen.

Utvidga hål i försvarslinje

Ukrainas rapporterade framsteg de senaste dagarna har väckt en försiktig optimism bland säkerhetstjänster i väst om att landet kommer att kunna återerövra orten Tokmak, sydost om staden Zaporizjzja, vilken uppges vara en viktig rysk logistisk knytpunkt.

Ett anonymt befäl, intervjuad av The Wall Street Journal, har också sagt att man börjat ta sig genom första försvarslinjen norr om Tokmak, i området kring byarna Verbove och Robotyne – som Ukraina i slutet av augusti sade sig ha återerövrat. Planen är nu att fortsätta utvidga hålet i försvarslinjen och bredda den tillräckligt för att kunna ta sig söderut med tyngre militärfordon från väst, enligt befälet.

– Det är som att blåsa upp en boll.

Mattor och fotografier

Men det ryska försvaret har varit väl förberedda och grävt ned sig djupt. Befälets soldater har berättat att de hittat såväl mattor som uppspikade fotografier i skyttegravar som de tagit kontroll över.

I lördags skrev president Volodymyr Zelenskyj på X, tidigare Twitter:

"Ukrainska styrkor rör sig framåt. Trots allt och oavsett vad någon säger, så avancerar vi, och det är det viktigaste. Vi är i rörelse."

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS