'Det är en katastrof nu och det kommer bli ännu hemskare och mer katastrofalt senare', säger journalisten Hassan Esdodi som bor och arbetar i Gaza. Foto privat.
"Det är en katastrof nu och det kommer bli ännu hemskare och mer katastrofalt senare", säger journalisten Hassan Esdodi som bor och arbetar i Gaza. Foto privat. Bild: Hassan Esdodi

Gazabon Hassan: "Ingen är säker – ingen"


Det berättar den palestinske journalisten Hassan Esdodi som bor och arbetar i Gaza.

ANNONS
|

– Om jag tittar ut genom fönstret nu så är min utsikt skymd av rökmoln som nu täcker hela Gazaremsan. Detta är från de bränder som uppstått efter Israels attack mot bostadshus, säger han till TT på torsdagseftermiddagen.

Trots att kriget pågått i bara fem dagar har över tusen Gazabor dödats och ännu fler skadats. Och konsekvenserna är redan stora. Bostadshus har bombats och även skolor som drivs av UNRWA – FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar – och som brukar vara fredade har attackerats.

– Ingen är säker. Ingen. Inte ens UNRWA-skolor för de har bombats, säger Hassan Esdodi och fortsätter:

ANNONS

– Den israeliska regeringen vet mycket väl att det på dessa skolor finns många civila. Men trots att de vet allt detta så bombar de ändå dessa platser. De fortsätter ha dessa skolor som mål.

Han fortsätter:

– Det är ett folkmord som pågår. Vi pratar om en hel nation i brand. Det är ett krig, inte mot Hamas, det är ett krig som Israel för mot Gaza. Vi är emot civila attacker från båda sidorna. Att civila dör från båda håll stödjer inte vi.

Total blockad

Ingen el, inget internet, inget bränsle. Ingen mat, inget vatten eller medicinsk utrustning. Det är konsekvenserna av Israels totala blockad av förnödenheter till Gaza, något man är helt beroende av, enligt Hassan Esdodi.

– Som palestinsk journalist tror jag att det israeliska syftet med att göra Gazaremsan onåbar är att världen inte ska få se vad som just nu händer i Gaza.

Han fortsätter:

– All mat kommer ta slut. Pratar vi en månad framåt så kommer människor antingen ha dött av en flygräd eller av hunger.

Sjukhusen har förklarat att blockaden leder till att vården kollapsar. Snart är det slut på medicinska resurser. Patienter vårdas på golvet i korridorerna och inom några dagar kommer sjukhusens elgeneratorer att få slut på bränsle.

ANNONS

– Då kommer vi att se en humanitär katastrof över Gazaremsan. Vi kommer bli totalt oförmögna att behandla patienter och totalt oförmögna att ta emot skadade människor, säger Hassan Esdodi.

Israels fullskaliga attack har också medfört att ambulanspersonalen i Gaza inte längre vågar påbörja räddning av drabbade i rasmassorna på direkten, berättar Esdodi.

– De måste vänta på att det israeliska flygvapnet är färdigt med sin attack. När ambulanspersonalen försökt rädda folk under rasmassorna tidigare har de blivit nya måltavlor, vilket dödat dem.

Civila räddningsinsatser

I stället är det civila som står för en stor del av räddningsinsatserna, enligt Esdodi.

– Om man står utanför en sjukhusentré kommer det under varje minut en bil fullproppad med kroppar och skadade människor som ska till sjukhuset.

Hassan Esdodi beskriver situationen som ett storskaligt vilt krig som påverkar alla i Gaza. Och det är värre än någonsin.

– Det är en total katastrof. Det är en katastrof nu och det kommer bli ännu hemskare och mer katastrofalt senare. Vi har det väldigt svårt här, säger han.

'Om man står utanför en sjukhusentré kommer det under varje minut en bil fullproppad med kroppar och skadade människor som ska till sjukhuset.'
"Om man står utanför en sjukhusentré kommer det under varje minut en bil fullproppad med kroppar och skadade människor som ska till sjukhuset." Bild: Hassan Esdodi
ANNONS