Nederländernas kungafamilj: kung Willem-Alexander, drottning Maxima och från vänster prinsessorna Amalia, Alexia och Ariane 2020. Arkivbild.
Nederländernas kungafamilj: kung Willem-Alexander, drottning Maxima och från vänster prinsessorna Amalia, Alexia och Ariane 2020. Arkivbild. Bild: Matthias Schrader/AP/TT

Gay-äktenskap möjligt för nederländsk monark

Nederländernas kronprinsessa har rätt att gifta sig med en person av samma kön utan att avsäga sig tronen, om hon skulle vilja det. Det fastslår premiärminister Mark Rutte i ett brev till parlamentet.

ANNONS
|

Nederländerna var först med att legalisera samkönade äktenskap 2001, och det gäller nu även monarker enligt premiärministern. Frågan har aktualiserats sedan flera nyligen publicerade böcker argumenterat för att kungahuset inte omfattas av lagen. Kronprinsessan Catharina-Amalia, 17, har själv inte kommenterat ämnet.

"Regeringen tror att en tronarvinge kan också gifta sig med en person av samma kön", skriver Rutte och fortsätter:

"Regeringen ser därför inte att en tronarvinge behöver abdikera om han/hon skulle vilja gifta sig med en person av samma kön".

Det återstår att lösa hur ett samkönat äktenskap skulle påverka tronföljden för det kungliga parets barn, enligt Rutte.

"Det är väldigt beroende av fakta och omständigheter i det specifika fallet, vilket man kan se genom att titta tillbaka på hur familjelagstiftning förändrats genom tiderna", skriver han.

ANNONS

Kungliga äktenskap behöver parlamentets godkännande i Nederländerna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS