Turkiets president Recep Tayyip Erdogan gör ett kontroversiellt besök på norra Cypern.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan gör ett kontroversiellt besök på norra Cypern. Bild: Nedim Enginsoy/AP/TT

Gästande Erdogan kräver två stater på Cypern

Turkiet kräver att Cypern delas i två stater. Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan gör det kontroversiella utspelet på ett besök i den turk-cypriotiska utbrytardelen.

ANNONS

– En tvåstatslösning måste förhandlas fram med likställd självständighet som mål, sade Erdogan när han på söndagen anlände till den splittrade ön.

– Vår prioritet är att säkra en rättvis, långsiktig och hållbar lösning.

Erdogan besökte sedan den symboliskt viktiga orten Varosha, en kuststad som hamnat i ingenmansland sedan konflikten 1974, då turkiska trupper invaderade ön. Sedan dess är det endast Ankara som erkänner en stat med eget styre på norra Cypern.

Erdogans besök kom efter det att Turkiettrogne presidentkandidaten Ersin Tatar segrat i ett val för en månad sedan i utbrytarområdet.

EU-medlemmen Cypern kallade Erdogans besök för "provokativt och olagligt".

ANNONS

"Ankara har ingen respekt för folkrätten, europeiska värderingar och principer, eller för Turkiets åtaganden gentemot EU", skrev Cyperns presidentkansli i ett uttalande.

Den turkiske ledaren Erdogan passade också på att trappa upp retoriken kring Turkiets utforskningar efter bland annat naturgas i Medelhavet. Han sade att han inte längre tolererar "diplomatiska spel" i frågan om territoriella rättigheter i östra Medelhavet.

FN-ledda förhandlingar om en lösning av Cypernfrågan bröt samman 2017, och den nya ledningen på norra Cypern har markerat misstro mot att återuppta dessa.

ANNONS