Rishi Sunak, Storbritanniens finansminister, avgår.
Rishi Sunak, Storbritanniens finansminister, avgår. Bild: Leon Neal

Fyra ministrar från Boris Johnsons regering avgår

Storbritanniens finansminister Rishi Sunak avgår från sin post, rapporterar Reuters. Även landets hälsominister Sajid Javid lämnar sin post.
– Du har förlorat mitt förtroende, skriver han i ett öppet brev till premiärministern.

ANNONS
|

Det stormar i det brittiska parlamentet. Fyra ministrar har nu valt att avgå från Boris Johnsons regering.

Storbritanniens finansminister Rishi Sunak meddelade på Twitter att han lämnar Boris Johnsons regering.

”Allmänheten förväntar sig med rätta att regeringen sköts korrekt, kompetent och seriöst. Jag inser att detta kan vara mitt sista ministerjobb, men jag anser att dessa principer är värda att kämpa för och det är därför jag avgår,” skriver han i en tweet.

Beskedet om Rishi Sunaks avgång kom bara minuter efter att hälsoministern Sajid Javid meddelat sin avgång via Twitter. Han skriver bland annat:

”Det har varit ett enormt privilegium att få tjänstgöra i den här rollen, men jag kan tyvärr inte längre kan fortsätta med gott samvete.”

ANNONS

Senare meddelade även familjeministern Will Quince att han väljer att avgå och nu på onsdagsförmiddagen meddelade skolministern Robin Walker att även han lämnat regeringen.

Totalt har 13 personer avgått sedan tisdagskvällen.

Tappat förtroendet för premiärministern

Båda ministrarna bifogar sina uppsägningsbrev, i vilka de uttrycker att de har tappat sitt förtroende för premiärministern Boris Johnson.

Sajid Javid menar att allmänheten har tappat tilliten till regeringen.

”Jag är ledsen att säga att det står klart för mig att denna situation inte kommer förändras under ditt ledarskap – och du har därför också förlorat mitt förtroende," skriver han.

Johnson i blåsväder

Tidigare under tisdagen hamnade Boris Johnson i blåsväder, efter att han erkänt att han känt till anklagelserna om sexuella trakasserier mot den tidigare parlamentsledamoten Chris Pincher. Det skriver TT.

Picher tvingades avgå efter anklagelser om att han tafsat på två män, och Boris Johnson nekade länge till att han hade kännedom om detta. Men under tisdagen avslöjade en före detta tjänsteman vid brittiska utrikesdepartementet, Simon McDonald, att Johnson visste om anklagelserna redan 2019.

Premiärministern erkände själv detta vid 19-tiden, svensk tid.

Bara minuter innan beskedet om avgångarna kom sa Boris Johnson att det var ”ett misstag” att utnämna Chris Pincher till parlamentsledamot.

Har kritiserats för pandemifester

I flera månader har Boris Johnson fått kritik för sitt och regeringens omdöme. Kritiken handlar bland annat om att han anordnat illegala fester som bröt mot de då rådande pandemi-restriktionerna. I medierna har detta kallats för ”party-gate”.

ANNONS

Förra månaden överlevde Johnson en intern misstroendeomröstning, men hela 41 procent av hans partiledamöter valde att inte backa honom.

Fler ledamöter slutar

Under tisdagskvällen meddelade fler parlamentsledamöter, bland andra Jonathan Gullis, Anthony Browne, Saqib Bhatti och Bim Afolami, att de lämnar sina uppdrag inom Torypartiet i protest mot premiärministern.

BBC:s politiske kommentator Chris Mason skriver att det vi bevittnar nu är en ”potentiell regeringskollaps”.

”Om dessa uppsägningar fortsätter skulle det kunna göra det mycket, mycket svårt för Boris Johnson att fortsätta som premiärminister,” skriver han.

Flera ministrar har under tisdagskvällen uttryckt att de fortsatt backar Boris Johnson. Bland dem finns försvarsministern Ben Wallace, utrikesministern Liz Truss och kulturministern Nadine Dorries, som skriver på Twitter att hon står bakom premiärministern ”till hundra procent”.

Johnsons svar

Omkring klockan 22, svensk tid, rapporterade BBC att Steve Barclay ersätter Sajid Javid som hälsominister. Ungefär samtidigt skickade Boris Johnson brev till Rishi Sunak och Steve Barclay, i vilka han uttrycker att han är ledsen att se dem gå.

Rishi Sunak ersätts av den tidigare utbildningsministern Nadhim Zahawi.

LÄS MER:Nya bekymmer för Johnson efter fyllnadsval

LÄS MER:Johnsons etikrådgivare avgår efter "partygate"

ANNONS