En av de misstänkta förs in i rättssalen i Moskva på söndagskvällen.
En av de misstänkta förs in i rättssalen i Moskva på söndagskvällen. Bild: Aleksandr Zemlianitjenko/AP/TT

Fyra häktade för terrorn – tre nya gripanden

De fyra huvudmisstänkta har häktats efter det stora terrordådet i den ryska huvudstaden i fredags. Enligt domstolen har två av dem förklarat sig skyldiga, och en av dem "helt erkänt sin skuld".
Under måndagen har ytterligare tre personer gripits, enligt ryska nyhetsbyråer.

ANNONS

Under rättsförhandlingen sent på söndagen syntes tecken på att de häktade männen behandlats brutalt – de såg blåslagna ut, en av dem kördes in i rullstol, knappt vid medvetande, enligt nyhetsbyråer på plats.

Ryska myndigheter identifierar de fyra som män i åldrarna 19 till 32 år, enligt medieuppgifter medborgare från Tadzjikistan.

Under måndagen har ytterligare tre män tagits i förvar misstänkta för terrorism, uppger domstolens presstjänst enligt ryska nyhetsbyråer.

Männen kommer att hållas frihetsberövade fram till den 22 maj, enligt presstjänsten.

Ytterligare sju personer har gripits i jakten efter terrordådet i fredags. Vilka de är har inte framkommit.

Dödligaste attacken

Enligt de senaste uppgifterna krävdes 137 människors liv när fyra gärningsmän sköt vilt omkring sig inför en konsert i anläggningen med det engelska namnet Crocus City Hall i Moskvas utkanter. Den extremislamistiska terrorrörelsen IS har tagit på sig ansvaret för attacken – om det stämmer är det rörelsens dödligaste i Europa.

ANNONS

Myndigheter i det auktoritärt styrda Ryssland hävdar att spåren pekar mot Ukraina. President Vladimir Putin har inte nämnt IS-kopplingen, utan i stället uppgett att de fyra huvudmisstänkta greps när de försökte fly till Ukraina.

Ukraina har förklarat sig helt oskyldigt, och beskrivit den ryska linjen som krigspropaganda. Västerländska underrättelsetjänster håller med om att det inte finns några tecken på ukrainsk inblandning.

100 på sjukhus

Bland dessa finns Frankrikes. Landets president Emmanuel Macron säger sig ha underrättelseinformation som bekräftar att det var IS som låg bakom dådet och varnar Putin för att använda eller exploatera terrorattacken i kriget mot Ukraina.

– Det vore cyniskt och kontraproduktivt för Ryssland att använda sig av situationen gentemot Ukraina, sade Macron under en resa i Franska Guyana på måndagen.

Macron sade även att den aktuella IS-gruppen tidigare gjort "flera försök" att genomföra attacker på fransk jord. Han lade till att Paris erbjudit ryska säkerhetstjänster ökat samarbete.

Utredningen i Moskva försvåras av att de fyra gärningsmännen tände eld på konsertlokalen efter att ha skjutit ned stora mängder människor. Förutom de minst 137 döda ska 182 personer ha skadats. Ungefär 100 är fortfarande inlagda på sjukhus, för ett 40-tal beskrivs tillståndet som "kritiskt" eller "extremt kritiskt".

ANNONS