Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommer att delta vid G7-toppmötet i Italien. Där ska han för andra gången på kort tid samtala med USA:s president Joe Biden. Bilden togs när de möttes i Frankrike förra veckan.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommer att delta vid G7-toppmötet i Italien. Där ska han för andra gången på kort tid samtala med USA:s president Joe Biden. Bilden togs när de möttes i Frankrike förra veckan. Bild: Evan Vucci/AP/TT

Frysta tillgångar brännande fråga på G7-mötet

Läget i krigets Ukraina är ett av huvudämnena vid G7-toppmötet i italienska Apulien som nu inleds.
USA:s president Joe Biden väntas för andra gången på kort tid att möta Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

ANNONS

Sist sågs de i Normandie vid högtidlighållandet av D-dagen förra veckan. Nu får Biden och Zelenskyj en ny chans att mötas, under G7-toppmötet i Apulien. Det ukrainska presidentkansliet har dock inte bekräftat att Zelenskyj kommer att vara på plats fysiskt, utan håller öppet för att hans medverkan kan ske på distans.

En fråga som ska stötas och blötas vid den ekonomiska stormaktsklubbens toppmöte är hur frysta ryska tillgångar ska kunna användas till fördel för Ukraina. När G7-ländernas finansministrar möttes i maj meddelades framsteg, men deltagarna lyckades inte enas i frågan.

Zelenskyj kommer bland annat att ta upp behovet av ytterligare stöd till det ukrainska försvaret, en internationell stridsflygkoalition och påskyndande av leveranser av F-16-plan till Ukraina, enligt uppgifter från hans talesperson.

ANNONS

På mötet deltar också ledarna för G7-länderna Frankrike, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och värdlandet Italien, samt EU-ledarna Ursula von der Leyen och Charles Michel.

Även påve Franciskus dyker upp som gäst. Han ska bidra med ett etiskt perspektiv på AI-utvecklingen, ett ämne som G7-länderna har diskuterat i ministermöten de senaste månaderna, skriver NPR. Det är första gången påven deltar i ett G7-toppmöte.

Fakta: G7-länderna

I G7-gruppen ingår USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Tyskland Japan och Italien.

Ryssland inträdde i G7-gruppen 1997, och gruppen döptes om till G8. I mars 2014 enades de ursprungliga länderna i gruppen om att utesluta Ryssland på grund av landets invasion och annektering av Krimhalvön i Ukraina.

Fakta: Nationalencyklopedin

ANNONS