Runt 20 miljoner ton spannmål är fast i ukrainska hamnar vid Svarta havet. Arkivbild.
Runt 20 miljoner ton spannmål är fast i ukrainska hamnar vid Svarta havet. Arkivbild. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

Frontex: EU måste vara redo för fler flyktingar

ANNONS

EU måste förbereda sig på att ta emot fler flyktingar på grund av livsmedelskrisen som förvärras av kriget i Ukraina, säger EU:s gränsmyndighet Frontexs tillförordnade chef Aija Kalnaja.

Hon säger att ukrainska flyktingar hanterats väl, men att unionen också måste förbereda sig för flyktingar som kommer från andra områden på grund av krisen.

– Spannmålstransporter från Ukraina försvåras, och det kommer att skapa flyktingströmmar, säger Aija Kalnaja.

Ukraina är en av världens största spannmålsexportörer, men produktionen och exporten har kraftigt hämmats av den ryska invasionen. Runt 20 miljoner ton spannmål från förra årets skörd är fast i ukrainska hamnar vid Svarta havet.

ANNONS

Delar av Afrika och Mellanöstern drabbas hårt av situationen. Priserna för vissa matvaror har skjutit i höjden på världsmarknaderna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS