Nadia Murad, en av årets två mottagare av Nobels fredspris, har framträtt på en presskonferens i Washington.
Nadia Murad, en av årets två mottagare av Nobels fredspris, har framträtt på en presskonferens i Washington.

Fredspristagaren Murad hoppas fler vågar tala

Årets fredspristagare Nadia Murad hoppas att fler kvinnor ska våga träda fram och vittna om övergrepp. Hon vill hjälpa offer för sexuellt våld, men säger att hon inte kan göra det ensam.

ANNONS
|

- Ett enda pris och en enda person kan inte uppnå dessa mål. Vi behöver en internationell insats, säger hon på sin första presskonferens efter beskedet att hon får Nobels fredspris.

Regeringar världen över har ett moraliskt och juridiskt ansvar att bekämpa folkmord och sexuellt våld, framhåller hon vid pressträffen på National Press Club i Washington.

Murad var en av flera tusen unga yazidiska kvinnor som tillfångatogs av IS i Irak 2014. Hon utsattes för sexuellt våld och tortyr innan hon lyckades fly. Stora delar av hennes familj mördades.

ANNONS

- För mig betyder rättvisa inte att döda alla medlemmar i Daesh (ett arabiskt namn på IS). Rättvisa för mig är att ställa dem inför rätta och i domstol höra dem erkänna brotten de begick mot yazidier och att straffas specifikt för dessa brott, säger hon.

På frågor om metoo-rörelsens betydelse svarar Nadia Murad:

- Mitt hopp är att alla kvinnor som berättar om sina erfarenheter av sexuellt våld ska bli hörda och accepterade och att de ska känna sig trygga att tala om sina erfarenheter.

Nadia Murad delar fredspriset med den kongolesiske läkaren Denis Mukwege som hjälpt tusentals kvinnor och flickor som utsatts för sexuellt våld.

TT-AFP

ANNONS