Danmarks statsminister Mette Frederiksen blev överfallen i Köpenhamn i fredags. Arkivbild.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen blev överfallen i Köpenhamn i fredags. Arkivbild. Bild: Jeremias Gonzalez/AP/TT

Frederiksen efter attacken: "Är inte mig själv"

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) säger att det överfall hon utsattes för i Köpenhamn i fredags först och främst var skrämmande. Gränserna i samhället förflyttas i snabb takt, enligt henne.

ANNONS

Frederiksen säger i en intervju med Danmarks Radio att hon ännu inte är "helt sig själv" efter händelsen.

Den danska statsministern blev angripen av en man på ett torg i Köpenhamn i fredags. Hon fördes till Rigshospitalet med en lättare nackskada. Mannen, som uppges ha varit både berusad och narkotikapåverkad, greps på platsen och har sedan häktats. I förhör rapporteras han ha uttryckt ånger och beskrivit Frederiksen som en bra statsminister.

DR frågar statsministern om hon betraktar överfallet som en attack mot demokratin, som andra politiker har beskrivit det.

– Som människa känns det som ett angrepp mot mig. Jag blev slagen. Men jag har inga tvivel om att det var statsministern som slaget riktades mot. På det sätter blir det också ett slags angrepp mot oss allihopa, säger Mette Frederiksen.

ANNONS

– Jag är Mette i mitt eget inre, men jag är landets statsminister. Och som sådan en institution som man inte får angripa, liksom polisen.

Gränserna flyttas väldigt snabbt i samhället, poängterar Frederiksen, apropå kommentarer i sociala medier där folk tycktes glädja sig åt överfallet mot henne.

– Det är ett jordskred som går. Och jag tror att det är svårt att hävda något annat än att sociala medier inte är till hjälp för vår demokrati, utan tvärtom hetsar till mer hat och polarisering.

ANNONS