Frankrikes president Emmanuel Macron har beslutat att den franska ambassadören ska återvända till USA. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron har beslutat att den franska ambassadören ska återvända till USA. Arkivbild. Bild: Gonzalo Fuentes/AP/TT

Fransk ambassadör tillbaka till USA

ANNONS
|

De frostiga relationerna mellan Frankrike och USA har börjat tina upp lite. I nästa vecka ska Frankrikes ambassadör i USA återvända till Washington.

Det är resultatet av ett telefonsamtal mellan Frankrikes president Emmanuel Macron och USA:s president Joe Biden på onsdagen.

De franska ambassadörerna i USA och Australien kallades hem i förra veckan för konsultationer. Orsaken var att Australien brutit ett avtal om att bygga franska ubåtar. I stället ingick landet ett ubåtsavtal samt en säkerhetspakt med USA och Storbritannien.

Nu ska Macron och Biden ha ingående överläggningar för att återuppbygga förtroendet och även mötas i Europa i slutet av oktober, enligt ett uttalande efter deras telefonsamtal.

ANNONS

I uttalandet framgår även att de två ledarna anser att situationen hade hjälpts om den hade föregåtts av "öppna överläggningar mellan allierade i frågor som är av strategiskt intresse för Frankrike och våra europeiska partner".

ANNONS