Frankrikes tidigare president är död

Frankrikes tidigare president Jacques Chirac är död, uppger familjen till AFP. Han blev 86 år gammal.

ANNONS
|

Jacques Chirac dog under torsdagsmorgonen, berättar hans svärson Frederic Salat-Baroux för franska nyhetsbyrån AFP. Efter en tids sjukdom dog den franske politikern vid 86 års ålder.

Jacques Chirac föddes 1932 i Paris och har under sitt liv varit Frankrikes premiärminister (1974-1976) och president (1995-2007), samt borgmästare i Paris (1977-1995). Han inledde sin politiska karriär redan i mitten på 1960-talet, i kommunfullmäktige i mellanfranska Sainte-Féréole. Nio år senare var han premiärminister.

Han grundade högerpartiet RPR, senare UMP, och satt nästan två decennier i Paris rådhus innan han 1995 valdes till president för första gången.

Inför presidentvalet var det ingen som riktigt trodde på Chirac och de flesta av hans egna hade övergivit honom till förmån för partikamraten Edouard Balladur. Men borgmästaren Chirac vann förstås. Chirac var en verklig politisk överlevare och de som räknade honom som slut åkte för det mesta själva ut ur leken.

ANNONS

Under sina år som president lyckades han också rida igenom den ena stormen efter den andra av politisk-finansiella skandaler.

Ställdes mot Jean-Marie Le Pen

När Chirac i presidentvalet 2002 utmanades av högerextremisten Jean-Marie Le Pen i den andra valomgången lyckades han bli vald av sina egna motståndare – vänsterns väljare mobiliserade sig massivt för att mota ut Le Pen och Chirac kunde bli omvald med historiska 82 procent av rösterna.

Hans andra period som president kantades dock av flera bakslag. Chirac anklagades inte bara för att inte hålla sina vallöften, många ansåg också att den åldrande presidenten börjat tappa en del av sin fingertoppskänsla och inte längre hade samma grepp om situationen som tidigare.

Det första verkliga nederlaget kom våren 2005, när fransmännen röstade nej till EU-konstitutionen. Bara en månad senare förlorade Paris mot London i kampen om de olympiska spelen 2012, en kampanj som Chirac engagerat sig i personligen.

Hastigt sjuk

Hösten 2005 insjuknade presidenten hastigt och lades in på sjukhus för vad som betecknades som en "liten blodkärlsolycka". Även om Chirac efter sin vecka i sjuksängen effektivt kunde ta kål på alla rykten om att han skulle ha drabbats av talsvårigheter ansåg många att han försvagats definitivt under sin sjukdomsperiod.

När sedan upplopp rasade i förorterna under november månad kritiserades presidenten för sin brist på agerande. Förutom ett par korta uttalanden skulle det dröja två och en halv vecka innan presidenten höll tal till nationen. En alltför lång tystnad tyckte många, även inom de egna leden.

ANNONS

Jacques Chirac ställde inte upp i presidentvalet i maj 2007, och det vanns i stället av hans partikamrat Nicolas Sarkozy.

ANNONS