Frankrikes premiärminister Elisabeth Borne har lämnat in sin avgångsansökan.
Frankrikes premiärminister Elisabeth Borne har lämnat in sin avgångsansökan. Bild: Ludovic Marin

Frankrikes premiärminister Elisabeth Borne avgår

Elisabeth Borne, premiärminister i Frankrike sedan två år tillbaka, kommer att lämna sin post. Det rapporterar bland annat France24.

ANNONS
|

Beskedet kommer i samband med en väntad regeringsombildning i landet. Enligt Le Parisien ska premiärminister Borne ha anlänt till Élysée-palatset ”med ett dokument under armen” för att möta president Emmanuel Macron. Den senare accepterade sedan hennes avgångsansökan, och tackade för tiden i ett inlägg på plattformen X.

”Fru statsminister, kära @Elisabeth_Borne, ert arbete för vår nation har varit föredömligt varje dag. Ni har genomfört vårt projekt med mod, engagemang och beslutsamhet som en statskvinna. Av hela mitt hjärta, tack”, skriver Macron på X.

Elisabeth Borne har varit premiärminister i Frankrike i knappt två års tid. Hennes avgång kommer efter ett turbulent år inom fransk politik, där bland annat pensions- och immigrationsreformer lett till omfattande protester.

ANNONS

Enligt AFP ses nuvarande utbildningsminister Gabriel Attal som favorit till att efterträda Borne, vilket i så fall skulle göra honom till den yngste och första öppet homosexuella personen att inneha titeln i Frankrikes historia.

Finansminister Bruno Le Maire och jordbruksminister Julien Denormandie har också lyfts som potentiella kandidater av fransk media.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS