Frankrikes krafttag mot torkan och skogsbränder

Förra sommarens enorma skogsbränder i Frankrike följdes av en rekordtorr vinter. Nu presenterar den franska regeringen massiva åtgärder för att förhoppningsvis slippa en upprepning av 2022 års katastrofsäsong. Förutom 150 miljoner euro till återplantering av skog berättade inrikesminister Gérald Darmanin i veckan om åtgärderna, med bland annat fler vattenbombnings-plan och ett större antal brandmän.
– Detta är en kraftfull satsning som är mer än välkommen, säger Matthieu Jomain, kommunikationschef för yrkesbrandkåren i Gironde, till GP.

ANNONS
|

Sommaren 2022 slogs det många otrevliga rekord i Frankrike. Aldrig hade det tidigare varit så varmt och brunnit så mycket. Totalt 72 000 hektar med skog, odlingar och naturområden förkolnades och steg mot himlen i 19 711 olika bränder.

– Hela Frankrike drabbades, även de departement som tidigare varit skonade. Det brann sju gånger mer 2022 än under 2021, sa inrikesminister Gérald Darmanin, när han på tisdagen besökte Gironde i sydvästra Frankrike för att presentera regeringens åtgärdspaket mot skogsbränder.

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin presenterade i veckan regeringens åtgärdsplan för att landet ska slippa återuppleva förra årets katastrofala brandsäsong.
Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin presenterade i veckan regeringens åtgärdsplan för att landet ska slippa återuppleva förra årets katastrofala brandsäsong. Bild: Virginia Mayo

Vintern 2022–2023 bjöd på ovanligt små nederbördsmängder i landet vilket knappast förbättrar förutsättningarna inför sommaren. Nu får räddningstjänsterna ett tillskott på 180 miljoner euro för att på bästa möjliga sätt kunna förbereda sig.

ANNONS

– Detta är en kraftfull satsning som är mer än välkommen. Större luftburna resurser, liksom mer personal och bättre ekonomi gör att vi kan vara mer reaktiva. Den nya enheten för civilförsvar som ska inrättas är en viktig del, säger Matthieu Jomain, kommunikationschef för yrkesbrandkåren i Gironde, till GP.

10 000 brandmän i tjänst varje dag

Under sommarsäsongen ska det enligt planen finnas 35 helikoptrar och plan, vilket är nio fler än i fjol, och 10 000 brandmän i tjänst dagligen, varav 500 brandmän är ett nytillskott. Militären och civilförsvaret kommer också att stötta upp med mer personal och sydvästra Frankrike får ytterligare en flygbas som kan användas av brandflyget.

Kommunen La Teste-de-Buch, sydväst om Bordeaux drabbades hårt 2022. Här växer tallskogen på sand och torv, och bränder i det senare är mycket svårsläckt – speciellt efter att temperaturen höll sig kvar runt 40 grader under en längre period.

En miljard träd ska planeras

Tusentals invånare tvingades evakueras och semesterfirare fick snabbt lägga om sina planer, eller välja att bada med en mörkt blyertsgrå, bolmande rökfond i bakgrunden.

– Vi har två brandsäsonger; våren och sommaren. Det har redan börjat brinna här men det handlar än så länge bara om småbränder. Vi hoppas naturligtvis att de värsta bränderna dröjer så länge som möjligt, säger Matthieu Jomain.

ANNONS
Matthieu Jomain, kommunikationschef för yrkesbrandkåren i Gironde under de svåra bränderna sommaren 2022.
Matthieu Jomain, kommunikationschef för yrkesbrandkåren i Gironde under de svåra bränderna sommaren 2022. Bild: Cecilia Bäcklund

Såväl den statliga som privata skogen behöver enligt regeringen förvaltas bättre och i åtgärdspaketet finns ett nytt kartläggningssystem för de franska skogarna, där högupplösta bilder ska ge mer detaljerad kunskap om skogsbestånden. Ett forskningsprogram på 50 miljoner euro införs även för att ta fram lösningar på hur skogen kan anpassas till klimatförändringarna.

Åtgärdspaketet innehåller även återplantering av 1 miljard träd på en yta av 45 000 hektar, till en kostnad av 150 miljoner euro. Detta ska göras innan 2030.

Kampanjer om privatpersoners ansvar

Att få enskilda människor att ta stort ansvar är också något som staten lägger rejäla resurser på. Nationella kampanjer där privatpersoner uppmanas att vara extra försiktiga med till exempel cigarettfimpar är en vanlig syn, men även husägare är en stor målgrupp. Genom utskick till 2,3 miljoner adresser i 46 departement får de som bor i hus i riskområden lära sig hur man bäst röjer upp på och runt sin tomt för att förbättra brandsäkerheten.

För riskerna är många när regnet inte kommer i den omfattning som krävs för att hålla marken tillräckligt fuktig.

Om du jämför med förra året, hur ser situationen nu?

– Vi har bättre förutsättningar i år och vi är ute och tränar tillsammans med kommunerna och civilförsvaret, men klimatförändringarna är obestridliga. Det har varit otroligt torrt i fem år nu. Vi måste anpassa oss, och vi måste vara väldigt ödmjuka inför naturen, säger Matthieu Jomain.

ANNONS

Bättre prognoser

Genom ett samarbete mellan Météo-France (franska motsvarigheten till SMHI), Skogsstyrelsen, Brand- och räddningstjänsten och regionala organisationer planerar myndigheterna att kunna gå ut med mer exakta varningar kring var brandrisken är som störst.

Enligt det franska inrikesministeriet har nio av tio bränder en mänsklig orsak och 80 procent av bränderna startar inom 50 meter från bebyggda områden.

Källa: https://www.gironde.gouv.fr/

LÄS MER:Extremvärmen behåller sitt grepp om Europa

LÄS MER:Extremvärmen i Europa del av ett större mönster

LÄS MER:Franskt tv-väder – nu med klimat

ANNONS