Storbritanniens premiärminister Theresa May efter att hon röstat i torsdagens engelska lokalval. Hennes konservativa parti fick stort stöd i valet.
Storbritanniens premiärminister Theresa May efter att hon röstat i torsdagens engelska lokalval. Hennes konservativa parti fick stort stöd i valet.

Framåt för Mays konservativa i engelskt val

Tidigt på lördagen kom slutligen definitiva resultat efter torsdagens lokalval i England. Och precis som fredagens prognoser visat på så klarade sig premiärminister Theresa Mays konservativa parti bättre än vad som hade väntats före valet.

ANNONS
|

Engelsmännen röstade om vilka politiker som ska företräda dem på lokal nivå. Totalt stod 4371 fullmäktigeplatser på spel. Skottland, Wales och Nordirland deltog inte i lokalvalen.

De konservativa behåller viktiga poster i London och fick stort stöd i områden där många röstade för brexit 2016. Mays parti verkar ha dragit fördel av nedgången för det EU-kritiska populistpartiet Ukip, som successivt förlorat stöd sedan brexitomröstningen. Däremot förlorade de konservativa många röster i områden som är mer EU-vänliga.

Labour, som hade förhoppningar om att rida på framgångarna i förra årets parlamentsval, lyckades inte riktigt leva upp till förväntningarna. Men partiledaren Jeremy Corbyn är ändå nöjd.

ANNONS

- Labour har vunnit fler fullmäktigeplatser än under vårt högvattenmärke 2014 och vi är på väg att göra vårt bästa resultat i London sedan 1971, sade han.

Även det EU-vänliga Liberaldemokratiska partiet gjorde framsteg i valet trots att de förlorat stöd sedan de suttit i en koalitionsregering med de konservativa.

- Vi är i hög grad på väg tillbaka, sade partiledaren Vince Cable.

TT-AFP

ANNONS