"FRA i samarbete med britterna"

ANNONS
|

Det här avslöjade engelska the Guardian på fredagskvällen och åberopade handlingar som den förre NSA-medarbetaren Edward Snowden lämnat tidningen.

De tyska, franska, spanska och svenska underrättelsetjänsterna har under de senaste fem åren i nära samarbete med den engelska spionorganisationen GCHQ utvecklat metoder för massövervakning av telefon- och internettrafik, skriver the Guardian.

Enligt tidningen ska GCHQ, som driver det jättelika tjuvlyssningsprogrammet Tempora, ha varit förtjust, när den svenska riksdagen 2008 antog den mycket omdiskuterade lag som gav Försvarets Radioanstalt, FRA, laglig möjligt att avlyssna fiberoptiska kablar på ett sätt som, enligt Guardian, närmast kan liknas vid det engelska Tempora-förfarandet.

Enligt Edward Snowdens dokument ska de brittiska tjuvlyssnarna ha hjälpt FRA och skrivit så här om samarbetet med Sverige: "Vi förväntar att de (FRA; red:s anmärkning) gör snabba framsteg när det gäller IP-exploatering som följd av lagändringen ... GCHQ har redan bistått med råd och vägledning i de här frågorna och vi står beredda att hjälpa FRA ytterligare, när man väl har utvecklat en plan för att föra arbetet (med avlyssningen, red:s anmärkning) vidare."

ANNONS

2009 möttes företrädare för FRA och GCHQ och diskuterade innebörden av den nya lag som infördes. Engelsmännen ansåg det vara en framgång i Sverige att FRA äntligen hade funnit ett sätt att möjliggöra överföring av underrättelsematerial till SÄPO.

Guardians nya avslöjanden av Snowdendokument påstås också visa att Tyskland, Frankrikes, Spaniens och även Nederländernas underrättelseorganisationer samarbetade med brittiska GCHQ och i förlängningen även med nordamerikanska NSA.

I den rapport från den brittiska spionorganisationen som finns i Snowdens dokument och som citeras av the Guardian är engelsmännen imponerade av tyskarnas teknik och fransmännens och spanjorernas nära kontakter med viktiga telekommunikationsföretag.

Dokumenten som Snowden lämnat över till Guardian sägs också visa att den engelska underrättelsetjänsten var pådrivande när det gällde att hjälpa de andra ländernas motsvarigheter att komma runt nationella lagar stiftade för att begränsa spionorganisationernas möjlighet till övervakning.

ANNONS