Munskydd eller inte? Många arbetsgivare i USA vill att anställda fortfarande täcker näsa och mun medan fullvaccinerade kunder kan vara utan munskydd. Bilden är tagen i Boston i Massachusetts.
Munskydd eller inte? Många arbetsgivare i USA vill att anställda fortfarande täcker näsa och mun medan fullvaccinerade kunder kan vara utan munskydd. Bilden är tagen i Boston i Massachusetts. Bild: Steven Senne/AP/TT

Förvirring i USA efter lättade munskyddsregler

Hur skyddas ovaccinerade barn i mataffären? Vad gör man vid en träff med vaccinvägrare? Och hur vet man om någon har tagit sprutan? Frågorna hopar sig i USA efter det plötsliga beskedet att fullt vaccinerade personer inte längre måste bära munskydd.

ANNONS

De nya rekommendationerna hyllas som en milstolpe av president Joe Biden, i landet där covid-19 har tagit över 580 000 liv. Men till och med Anthony Fauci, USA:s främsta smittskyddsexpert, medger att de nya reglerna har skapat viss förvirring.

– Inom ett par veckor kommer vi att se betydande och klargörande (svar) på några av de förståeliga och rimliga frågor som folk ställer, säger Fauci till tv-kanalen CBS.

Glädjefnatt och debatt

Enligt smittskyddsmyndigheten CDC kan fullt vaccinerade i mångt och mycket återgå till det liv som de levde före pandemin – utan att hålla två meters avstånd till andra och utan att täcka mun och näsa. Det finns dock en rad undantag. Munskyddstvång gäller fortfarande på tåg, bussar, båtar och flyg samt för personer med nedsatt immunförsvar. Och de regler som lokala styren och företag sätter upp måste följas.

ANNONS

Beskedet resulterade i både glädjefnatt, kritiska ifrågasättanden – och en het debatt. Detta främst eftersom delstater och städer var helt oförberedda på ändringen och nu snabbt måste agera på den.

"På grund av inkonsekventa, invecklade och konstant förändrade regler/budskap från president Bidens CDC råder förståelig förvirring hos näringsliv och skolor i landet", dundrar exempelvis New Hampshires republikanske guvernör Chris Sununu i ett uttalande till tv-kanalen Fox News.

Så sent som två dagar före offentliggörandet av de nya reglerna slog CDC på trumman för vikten av att bära munskydd offentligt.

– Förbluffande, säger Leana Wen, akutläkare och professor i folkhälsa vid George Washington University, till public servicekanalen NPR om förändringen.

– CDC verkar ha gått från att en extrem inställning, överförsiktighet, till en annan, där man i princip hivar försiktigheten

Kommer att ljuga?

Det hindrade inte lyckliga amerikaner från att i helgen gå på hockeymatcher, jogga och promenera utomhus med icke täckt ansikte, rapporterar tv-kanalen CNN. Men parallellt står miljontals människor med munskyddet i fickan och en rad frågor. Kan man till exempel ta med sitt ovaccinerade barn på en shoppingtur om alla vuxna är utan munskydd? Hur beter man sig på jobbet?

Situationen kompliceras av att vaccinationsgraden är låg bland vissa minoriteter och att USA precis har börjat ge sprutor till barn mellan 12 och 15 år. Som det ser ut nu blir munskyddskravet kvar i skolorna åtminstone terminen ut.

ANNONS

En annan aspekt är att det är omöjligt att syna någon som hävdar att han eller hon är vaccinerad. I USA finns inga vaccinpass eller någon vaccindatabas, man måste helt enkelt lita på en person som säger att han eller hon tagit sprutan. Men psykologer som tidningen USA Today har talat med varnar för lögner.

– Det här kommer inte att fungera. När människor står där i mataffären och får frågan om de har vaccinerat sig kommer de sannolikt att säga ja, säger Kang Lee, professor vid University of Toronto som studerat ärlighet.

Shoppa utan munskydd

De nya reglerna har onekligen satt press på amerikanska bolag, som tvingas fatta snabba beslut. Kaffekedjan Starbucks välkomnar nu munskyddsfria vaccinerade kunder – och det gör också stormarknader som Walmart, Trader Joe's och Costco. Andra kedjor som Apple, Target och Walgreens håller på att utvärdera reglerna.

Gråzonerna och de snabba kasten till trots försvarar CDC-chefen Rochelle Walensky reglerna och säger sig ha tilltro till att hennes landsmän är ärliga.

– Ny forskning visar att det är säkert för vaccinerade att ta av sig sina munskydd. Jag, som CDC-chef, lovade amerikanska folket att jag skulle dela den kunskapen när vi fick den, säger hon till tv-kanalen NBC:s veckoprogram Meet the Press.

ANNONS

– Men det innebär inte att det är tillåtet för alla att kasta sina munskydd överallt.

Tina Magnergård Bjers/TT

USA:s president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris framträder utan munskydd vid Vita huset, kort efter det att restriktionslättnaderna offentliggjorts.
USA:s president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris framträder utan munskydd vid Vita huset, kort efter det att restriktionslättnaderna offentliggjorts. Bild: Evan Vucci/AP/TT
Att shoppa i munskydd har blivit vardag för amerikaner det senaste året. BIlden är tagen vid Old Orchard Shopping Center i Skokie i Illinois i vintras.
Att shoppa i munskydd har blivit vardag för amerikaner det senaste året. BIlden är tagen vid Old Orchard Shopping Center i Skokie i Illinois i vintras. Bild: Nam Y. Huh/AP/TT

Fakta: Covid-19 i USA

Coronaviruspandemin har tagit över en halv miljon liv i USA. Så här är det aktuella coronavirusläget där:

Antal bekräftade fall totalt: 32,8 miljoner.

Antal döda: 583 000

Antal människor som fått minst en dos vaccin: 157,1 miljoner, vilket motsvarar 47,3 procent av befolkningen. Av dessa är knappt 123 miljoner fullvaccinerade.

Källor: Smittskyddsmyndigheten CDC

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS