En person protesterar för hbtqi-personers rättigheter i S:t Petersburg 2015. Arkivbild.
En person protesterar för hbtqi-personers rättigheter i S:t Petersburg 2015. Arkivbild. Bild: Dmitry Lovetsky/AP/TT

Första domarna efter Rysslands nya hbtq-lagar

ANNONS

Anastasia Jersjova från Nizjnij Novgorod blev såvitt känt utanför Ryssland första person att dömas under de nya hårda hbtq-lagar som infördes i november i fjol.

Jersjova dömdes förra veckan till fem dagars fängelse för att ha burit regnbågsfärgade örhängen offentligt, rapporterar den fristående ryska nyhetssajten Mediazona.

Domen mot henne följdes av att en man, Artjom P i Volgograd, dömdes till böter på 1 000 rubel, motsvarande 120 kronor, för att ha lagt upp en bild på en regnbågsflagga på sociala medier.

En tredje dom föll på måndagen, när fotografen Inna Mosina från staden Saratov dömdes till böter på 1 500 rubel för att ha publicerat ett antal bilder på regnbågsflaggor på instagram.

ANNONS

Det var den sista november i fjol som Högsta domstolen förklarade att hbtq-rörelsen är extrem. Efter att regeringen i ett mål argumenterat för att man sett "manifestationer av extremistiskt slag" och försök till uppvigling från hbtq-rörelsen för att nå "social och religiös disharmoni" i landet förbjöd HD "all sådan aktivitet".

ANNONS