Förslag: Schweiz kan överge sin neutralitet – efter 500 år

Sverige och Finland gick med i Nato efter lång tid av alliansfrihet och tidigare neutralitet. Nu rekommenderar en grupp experter i Schweiz att alplandet ska närma sig EU och Nato – en vändning som skulle kunna få landet att överge den neutralitet man haft sedan 1515, skriver Politico.

ANNONS
|

Efter att Ryssland invaderade Ukraina ändrade Finland och Sverige snabbt sin hållning när det gäller försvarsallianser och ansökte och blev senare beviljade medlemskap i Nato. Schweiz, som hållits sig utanför alla allianser och unioner under hundratals år, har däremot fått uppmärksamhet och kritik från västländer för att landet har hävdat strikt neutralitet – och vägrat vapenexport till Ukraina.

Men nu kanske det kan bli ändring på det. Amerikanska Politicos europeiska utgåva uppmärksammar att tunga försvarsexperter i Schweiz rekommenderar en kursändring.

Fakta: Schweiz neutralitet

Schweiz neutralitet går tillbaka till 1515, när Schweiz förlorade Milano till Frankrike vid slaget vid Marignano. Efter detta och Westfaliska freden 1648, då det trettioåriga kriget avslutades (med Sverige som en segernation), inskärptes Schweiz neutrala position.

Det var dock först 1815 som det internationella samfundet, vid Wien-kongressen efter Napoleon-krigen, formellt erkände Schweiz neutralitet.

Källa: Schweiziska UD

Tung grupp experter

Det handlar om tidigare diplomater, en tidigare arméchef och tunga tjänstemän som lämnade över en utredning till Schweiz försvarsminister och president, Viola Amherd, i torsdags. Rekommendationen i utredningen är att landet arbetar på en ”gemensam försvarsförmåga” med EU och Nato, skriver Politico. Rekommendationen är en kursändring för landet under 2025.

ANNONS

Politico nämner särskilt Sveriges och Finlands kursändring som en bakgrund.

”Sedan den ryska attacken på Ukraina har neutralitet åter blivit föremål för politisk debatt, både hemma och utomlands. Trycket på Schweiz att förtydliga sin position har vuxit”, står det i rapporten som vill se en ”revidering” av neutralitetspolitiken.

En annan bakgrund är att Schweiz försvarsexport har fallit kraftigt sedan man hållit fast vid neutralitet – exporten föll med 27 procent i fjol jämfört med 2022, rapporterar Politico.

Politisk dynamit

Rapportförfattarna bakom utredning konstaterar att neutralitetspolitiken, där man förbjudit försäljning till Ukraina av vapen som innehåller schweiziska komponenter, har påverkat relationerna med andra länder negativt.

Hur det blir med utredningens rekommendationer återstår att se – den politiska oppositionen i Schweiz har anklagat försvarsministern för att bara utse Nato- och EU-förespråkare i utredningens expertkommitté. Enligt Politico kan man räkna med motstånd i parlamentet, där såväl pacifistisk vänster som ytterhöger är kritiska till att överge neutraliteten.

Enligt en bedömare som uttalar sig till Politico, Jean-Marc Rickli, vid Genèves center för säkerhetspolitik, är förslaget rena dynamiten inrikespolitiskt.

LÄS MER:Färre cyberattacker efter Natointrädet

LÄS MER:Många män till Bryssel – trots EU-toppens krav

LÄS MER:Stoltenberg: Ukraina har rätt att gå in i Kursk

ANNONS