Extremväder blir allt vanligare. Kartan visar några händelser år 2022.
Extremväder blir allt vanligare. Kartan visar några händelser år 2022. Bild: Anders Humlebo/TT

Förödelse med ökande extremväder

Enorma skyfall och värmeböljor. Bara i år har ett stort antal extremväder rapporterats globalt. Men blir de fler eller är det bara slumpen?

ANNONS

I april ledde omfattande skyfall i Sydafrika till att stora lermassor vällde fram och sköljde bort hus och människor. Över 1 300 människor har hittills omkommit i monsunregnen i Pakistan som lagt nära en tredjedel av landet under vatten. Landet har liksom Indien haft osedvanligt intensiva perioder med över 40 grader i skuggan. I Spanien har liknande temperaturer bidragit till skogsbränder som eldhärjat mer än 200 000 hektar under året.

Bara i år visar TT:s genomgång på över 100 händelser där extrema väderlekar har orsakat död eller skador på människor och samhällen. Och de blir fler.

– Pratar vi om värmeböljor och kraftiga skyfall så ökar de globalt, säger Gabriele Messori som forskar om extremväder vid Uppsala universitet.

ANNONS

Flera områden drabbas samtidigt

Definitionen av vad som är en extrem väderhändelse beror på i vilket sammanhang man pratar om dem. Meteorologiska institut som SMHI har numeriska trösklar, till exempel en viss temperatur ett antal dygn som räknas som värmebölja eller en mängd nederbörd som klassas som skyfall. Försäkringsbolag ser till hur stora kostnader som förknippas med förstörelsen efter en väderhändelse.

Den som upplever att många regioner drabbas av värmeböljor samtidigt har rätt. Det beror på att vädret orsakas av stora atmosfäriska rörelser som sträcker sig över tusentals kilometer.

– Det är det vi har sett under sommaren till exempel när vi hade synkroniserade värmeböljor i regioner som ligger långt från varandra. Under vinterhalvåret kan samma atmosfäriska rörelser som ger kraftiga köldknäppar i USA orsaka blött väder och kraftiga vindar i Europa.

De omfattande skyfallen i april är ett av de exempel på extrema väderhändelser som enligt det globala forskningsnätverket World Weather Attribution har orsakats av klimatförändringarna.

Det går inte att säga att alla typer av extrema väder beror på klimatförändringar men forskarna är ense om att de till exempel gör att värmeböljorna blir längre och varmare. Det är alltså inte en slump.

– Men det är svårt att veta exakt i vilka regioner extrema väderhändelser har ökat mest. De områden som det rapporteras om i medier och vetenskapliga tidskrifter inträffar framför allt i högutvecklade länder eller tätbefolkade områden, säger Gabriele Messori.

ANNONS

Måste ta varningar på allvar

Värmeböljor är exempel på händelser som är storskaliga och lättare att upptäcka med data från till exempel satelliter. Mer småskaliga extrema händelser som kraftig nederbörd kan vara mycket svårare att mäta i glesbefolkade områden i utvecklingsländer.

Att tekniken och beräkningsmodellerna har blivit mycket bättre de senaste åren gör att människan nu är mycket bättre på att förutspå väder, inklusive de extrema händelserna. Men det kräver att vi använder dem på rätt sätt och tar till oss dem.

– Översvämningarna i Tyskland förra sommaren kom som en chock för både befolkning och beslutsfattare trots prognoser och varningar. Det var som att man inte tog till sig dem och inte förberedde sig, säger Gabriele Messori.

Enligt honom har forskningen olika framtidsscenarier.

– De olika scenarierna är relaterade till våra utsläpp av växthusgaser. Ett framtidsscenario är att vi i Norden riskerar att få ett helt annat klimat, extrema värmeböljor och häftig nederbörd, liknande Sydeuropa.

I provinsen Sindh i Pakistan försöker människor samla ihop sina ägodelar efter att översvämningar lagt stora områden under vatten. Bilden är från slutet av augusti.
I provinsen Sindh i Pakistan försöker människor samla ihop sina ägodelar efter att översvämningar lagt stora områden under vatten. Bilden är från slutet av augusti. Bild: Fareed Khan/AP/TT
Översvämningar i Shangrao i Kina under sommaren. Tiotusentals människor fick evakueras från de utsatta områdena.
Översvämningar i Shangrao i Kina under sommaren. Tiotusentals människor fick evakueras från de utsatta områdena. Bild: AP/TT

Exempel på extremväder 2022

Februari

En tropisk cyklon når Madagaskars östkust. Minst tio personer dör och omkring 50 000 människor måste överge sina hem.

Mars

Stormen Eunice orsakar minst åtta människors död i Storbritannien och Polen. I Polen blir 400 000 hushåll strömlösa.

I Rio de Janeiro i Brasilien leder omfattande lerskred och skyfall till över 200 dödsfall. Under vissa dagar kom 280 millimeter vilket leder till omfattande förödelse och förstörelse av byggnader, vägar och annan infrastruktur.

Jordskred orsakade av skyfall begraver minst 60 hem i norra Peru.

April

Skyfall i Sydafrika orsakar närmare 400 dödsfall och drabbar över 40 000 personer. Vattenburna sjukdomar, mat- och vattenbrist blir följden.

Juni–juli

Stora delar av Västeuropa har extrema temperaturer som bland annat orsakar runt 1 000 dödsfall i Portugal och 500 i Spanien. Även i Frankrike, Tyskland och Storbritannien leder värmeböljan till dödsfall och förstörda skördar.

Juni–september

I Pakistan kommer under monsunperioden upp till fyra gånger så mycket regn som normalt. Skyfall och översvämningar lägger en tredjedel av landet under vatten och orsakar över 1 000 dödsfall och drabbar 33 miljoner människor. Vägar, byar och infrastruktur ödeläggs. Kostnaderna beräknas landa på över 100 miljarder kronor.

September

Tiotusentals människor har tvingats lämna sina hem och ta sig till säkrare områden sedan ett skyfall har lett till stor risk för översvämningar i sydvästra Kina. Runt 61 000 människor flyttas av myndigheterna i Sichuan. I närheten av staden Guangyuan har 18,8 centimeter regn rapporterats i ett samhälle som tidigare under sommaren drabbades hårt av torka och extremvärme.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS