EU-kommissionären Ylva Johansson avbildad under en demonstration i Stockholm mot hennes förslag mot övergreppsmaterial på nätet. Arkivfoto.
EU-kommissionären Ylva Johansson avbildad under en demonstration i Stockholm mot hennes förslag mot övergreppsmaterial på nätet. Arkivfoto. Bild: Henrik Montgomery/TT

Förlängda regler i väntan på "chat control"

ANNONS

EU-kommissionens omstridda förslag om ökad kontroll på nätet för att bekämpa sexuella övergrepp mot barn har kört fast. Då är i stället medlemsländerna och EU-parlamentet nu överens om att förlänga tidigare undantagsregler.

Förlängningen – som föreslogs av EU-kommissionen i höstas – möjliggör en frivillig granskning i ytterligare två år, fram till april 2026.

Ursprungsförslaget om övergreppsmaterial (förkortat CSAM på engelska) har kritiserats hårt av framför allt nätaktivister, som kallar det för "chat control" och anser att det slår för hårt mot den personliga integriteten.

EU-parlamentet hoppas nu sätta press på medlemsländerna för att få dem att ställa sig bakom en rejäl förändring av ursprungsförslaget.

ANNONS

"Enstaka lagningar blir aldrig så bra som permanenta åtgärder", säger tyska ledamoten Birgit Sippel i ett pressmeddelande.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS