Åklagare har begärt en arresteringsorder för Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, försvarsministern Yoav Gallant, och tre Hamasledare.
Åklagare har begärt en arresteringsorder för Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, försvarsministern Yoav Gallant, och tre Hamasledare. Bild: Amir Cohen

Folkrättsexperten: ICC har på fötterna mot Netanyahu

ICC:s åklagare, och expertpanelen bakom, har skäl för sin begäran om arresteringsorder mot såväl Netanyahu och Gallant som Hamasledarna Sinwar, Deif och Haniyeh.
Det bedömer folkrättsexperten Pål Wrange.
– Jag skulle bli mycket förvånad om det inte kommer en order, säger han.

ANNONS

På fredagen beordrade Internationella domstolen, ICJ, Israel att omedelbart upphöra offensiven i Rafah. Samtidigt pågår en annan process i krigsförbrytartribunalen, ICC, som kan få konsekvenser för Benjamin Netanyahu personligen.

I måndags lämnade ICC:s chefsåklagare Karim Khan in en begäran om arresteringsorder mot Benjamin Netanyahu och Yoav Gallant från Israel samt Yahya Sinwar, Mohammed Deif och Ismail Haniyeh ur Hamas. Åtalspunkterna för samtliga rör krigsbrott och brott mot mänskligheten, begångna antingen i Hamas attack den 7 oktober eller under Gazakriget som följde.

För Hamasledarna råder inte mycket tvivel, menar folkrättsexperten Pål Wrange. Den terrorstämplade organisationens många brott under attacken mot Israel är väldokumenterade, och att åtala dem är inte heller politiskt kontroversiellt.

ANNONS

– Vad gäller Hamas kan man säga att det är väldigt klart. Handlingarna har alla sett och Hamas har också tagit på sig attacken, säger Pål Wrange.

Mer intressanta är åtalspunkterna som riktats mot Netanyhau och Gallant. Det är den första gången som ledare för en demokratisk nation fått en arresteringsbegäran riktade mot sig, och ICC:s jurisdiktion i frågan har hamnat under lupp.

Pål Wrange, professor i folkrätt vid Juridicum, Stockholms universitet.
Pål Wrange, professor i folkrätt vid Juridicum, Stockholms universitet. Bild: Sören Andersson

ICC hävdar jurisdiktion över Palestina

Varken Israel eller dess viktigaste allierade USA är medlem i ICC, och båda anser därför att domstolen inte kan ställa Israels ledare till svars. Men Palestina är medlem – och domstolen hävdar därför rätt att utreda eventuella brott begångna på Västbanken, i Gaza eller i östra Jerusalem.

– Det finns en del oklarheter i detta, där en del menar att Palestina inte är en stat, men domstolen har ändå kommit fram till att Palestina är det och då omfattas också Gaza, säger Pål Wrange.

Och domstolen har på fötterna här, menar Wrange. Dels pekar han på det gedigna jobb som legat bakom åklagarens begäran, dels på att utredningen redan har granskats av en panel bestående av experter på internationell rätt.

– Jag skulle bli mycket förvånad om det inte kommer en order, säger han.

ANNONS

Mycket förvånad? Varför då?

– För det första brukar åklagare i allmänhet, och det gäller förstås också ICC, inte göra en sådan framställan om man inte har bevis som räcker. För det andra eftersom jag tror att man har varit väldigt noggranna sett till uppmärksamheten det får, men också för att han har haft hjälp av den rådgivande panelen. Den innehåller bland annat en tidigare domare från Jugoslavien-tribunalen och en tidigare ordförande i samma tribunal, som dessutom arbetat som folkrättsrådgivare på israeliska utrikesdepartementet.

Experten: Fokus på svält – inte strider

Enligt Wrange tycks åklagaren fokusera mest på svälten i Gaza och attackerna mot biståndsorganisationer, snarare än enskilda bombningar eller striderna i sig.

– Det verkar inte som att han går på bombkampanjen där de till exempel använt tusenkilosbomber. Och det kan finnas olika skäl till det – ett är att det är väldigt svårt att bedöma såna militära operationer eftersom man måste utgå från vad befälhavaren rimligen har kunnat veta inför.

– Det andra skälet är att de som åtalas nu är politiska ledare, och det är svårt att härleda ansvar för enskilda militära operationer till dem, fortsätter Wrange.

Skulle arresteringsordern utfärdas kommer ICC:s 124 medlemsländer alla ha en skyldighet att gripa Netanyahu, Gallant, Deif, Sinwar och Haniyeh om möjlighet ges. Det kan låta drastiskt, men innebär i praktiken inte mycket mer än ett reseförbud till länderna i fråga.

ANNONS

– Man kan säga att det blir ett de facto reseförbud. Från domstolens sida så hade man i så fall gärna sett att Netanyahu reste till något land där han kunde arresteras, men så blir det ju inte.

LÄS MER:Netanyahu ska tala till USA:s kongress

LÄS MER:Israel: Tre gisslandöda hittade i Gaza

LÄS MER:Uppgift: Över 20 dödade i angrepp mot Gaza stad

ANNONS