"Folk sprang emot oss"

När Thomas och Charlotte de Lange möttes av panikslagna människor som rusade ner för Promenade des Anglais, fanns bara en tanke: Håll huvudet kallt.

ANNONS
|

Thomas och Charlotte bor i Oslo, men tycker om att tillbringa semestern i Nice. Sedan ett par år tillbaka har de en lägenhet i området Riquier, omkring en kilometer från Promenade des Anglais, platsen där 84 människor dödades när en gärningsman körde rakt in i folkmassan med en lastbil.

På nationaldagen var de ute och åt på restaurang, därefter gick de hem för att byta skor och begav sig sedan till fots mot strandpromenaden.

– Vi kom till promenaden vid slutet av fyrverkeriet, så vi hann aldrig fram. Folk kom springande mot oss och polisen uppmanade oss att vända om.

ANNONS

Han säger att det första han tänkte var att det rörde sig om ett dåd liknande de i Paris i november. Men han hann aldrig bli rädd.

– Lite skärrade blev vi, men någonstans förstod vi att det viktigaste var att bara ta sig därifrån.

Väl hemma visste de fortfarandet inte vad som hade hänt, de hade varken sett eller hört den vita lastbilen.

– Vi kollade på nätet och såg att det hade varit någon typ av attack, men vid den tidpunkten såg det inte så dramatiskt ut, så vi gick och la oss.

I morse när de vaknade var mobilen full av sms och meddelanden på Facebook från vänner och anhöriga som undrade om de var oskadda.

– Det är så overkligt. Men här är allt ungefär som vanligt, även om det är lite färre människor ute på gatorna. Vi har startat en mejlkedja med grannarna för att se att alla mår bra.

Under dagen ska de ge sig ut för att handla mat. Försöka göra vardagliga saker: besöka slaktaren, gå till bageriet.

– Vi ändrar inte våra planer, det känns viktigt. Min bror och hans fru kommer ned med flyget i dag som planerat. Man har insett att sådana här händelser kommer att inträffa, men man måste försöka leva så normalt som möjligt, säger Thomas de Lange.

ANNONS
ANNONS