En bild distribuerad av Vita hjälmarna visar frivilligorganisationens räddningsinsats i östra Ghouta den gångna helgen.
En bild distribuerad av Vita hjälmarna visar frivilligorganisationens räddningsinsats i östra Ghouta den gångna helgen.

FN:s vapenvila i östra Ghouta utan framgång

Den av Ryssland utlysta "humanitära pausen" i östra Ghouta har inte respekterats.

ANNONS
|

Enligt uppgifter från det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) dödades en pojke i staden Jisrin där syriska styrkor ska ha avfyrat raketer. Ytterligare sju personer ska ha skadats.

Rysslands president Vladimir Putin gav i måndags order om en daglig humanitär vapenvila i östra Ghouta, klockan 8 till 13 svensk tid, med start på tisdagen. Men flera städer i östra Ghouta uppges ha utsatts för anfall under tisdagen, trots vapenvilan. Syrisk militär nekar till detta.

Personal från Internationella rödakorskommittén (ICRC) står redo att föra in nödhjälp i östra Ghouta men en vapenvila på endast fem timmar är för kort tid, enligt organisationen.

ANNONS

"Måste vara välplanerade"

Utan att direkt nämna Ryssland pekar ICRC:s Mellanösternchef Robert Mardini på alla praktiska arrangemang som "humanitära korridorer" kräver och säger att humanitära insatser måste vara välplanerade.

- Det är omöjligt att få fram en humanitär konvoj på fem timmar. Vi har lång erfarenhet av att föra nödhjälp till fronter i Syrien, och vi vet att det kan ta upp till en dag att bara passera kontrollstationer, trots överenskommelser mellan parterna. Dessutom ska varorna (nödhjälpen som ICRC för in) lastas av, säger han.

Tidigare under tisdagen rapporterade ryska nyhetsbyråer att syriska rebeller skjutit mot den evakueringsväg som har öppnats för civila. Enligt samma källor ska den syriska armén inte ha besvarat elden från rebellerna.

Rebellfraktioner i östra Ghouta nekar dock till att man försökt förhindra att civila lämnar enklaven.

Medicinsk evakuering

Över 500 civila, varav nästan en fjärdedel barn, uppges ha dödats under den senaste tiodagarsperioden efter det att syriska regeringsstyrkor inlett en ny offensiv i den rebellstyrda enklaven.

I lördags krävde FN:s säkerhetsråd en månadslång vapenvila, men Ryssland har i stället satt sina egna villkor. Den ryska vapenvilan innebär en daglig paus i striderna för att tillåta civila att fly genom "humanitära korridorer".

ANNONS

Sedan den syriska armén intensifierat sina luftangrepp mot östra Ghouta den senaste månaden beräknar FN att tre fjärdedelar av alla privatbostäder har förstörts. En stor del av befolkningen har flyttat under jord och bosatt sig i källarutrymmen. Världshälsoorganisationen WHO har meddelat att man har en lista på 1000 personer som behöver medicinsk evakuering från östra Ghouta.

- FN har mobiliserat och är redo att omedelbart stödja livräddningskonvojer till flera områden i östra Ghouta, där villkoren tillåter, säger FN:s talesperson Jens Lærke.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Östra Ghouta

Omkring 400000 människor bor i östra Ghouta utanför den syriska huvudstaden Damaskus. Området kontrolleras av två rebellgrupper, och bombningarna är inledningen på en större miltär markoperation från regimens sida, enligt den regimvänliga tidningen al-Watan.

Sedan den 18 februari har över 500 människor dödats och mer än 2000 skadats, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien.

Enligt FN:s beräkningar har minst 370 människor dödats och omkring 1500 skadats i östra Ghouta sedan offensiven inleddes.

Källa: AFP, Reuters

ANNONS